„Zemljane piramide“ kod Miljevine, izuzetan prirodni fenomen

„Zemljane piramide“ kod Miljevine, izuzetan prirodni fenomen

3.912 views
0
PODIJELI

Samo devet kilometara od Foče, pored starog puta prema Miljevini, nalaze se zemljane piramide gotovo nepoznate turistima.

Radi se o prirodnom fenomenu za koga se, na žalost, u široj javnosti nedovoljno zna, pa zato nije ni čudo što su fočanske zemljane piramide gotovo nepoznate velikom broju Bosanaca i Hercegovaca.

Ovaj dar prirode nalazi se uz stari put od Foče prema Miljevini i dalje prema Sarajevu i Kalinoviku (u selu Daničići na lokaciji Šljivovice).

Iako svega devet kilometara od Foče, zbog sporednog, zapuštenog i nefrekventnog puta, zemljane piramide su na istinskoj periferiji.

A da se radi o izuzetnom fenomenu uvjere se svi posjetioci, koje on na prvi pogled impresionira.

Piramide su izgrađene od pjeskovite gline sa kojih je postepeno odnošen sitni materijal, a ostali su pojedini vrhovi izgrađeni od čvršćih blokova stijena.

Upravo ti čvršći dijelovi su sačuvali sitniji materijal koji se nalazi ispod njih i stvorili ove rijetke oblike.

 

Reklo bi se malo čudo prirode. Naime, dugim nizom godina su vjetrovi, kiše, snjegovi, jaki mrazevi i ljetne vrućine ispirali, sušili, otpuhivali, učvršćivali i u prirodnom obliku sačinili piramide, slične onima u Koloradu ili Đavoljoj varoši u Srbiji. Ovaj prirodni proces traje i danas.

Izgledom fočanske zemljane piramide neodoljivo podsećaju na Đavolju varoš kod Kuršumlije, tim prije što stručnjaci kažu da je u pitanju ista vrsta erozije na sličnom zemljanom tlu.

U širem okruženju, prema Miljevini, nalazi se zapušteni rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sadržaju ovog zemljišta.

U takvim područjima, kažu stručnjaci, moguće su erozije tla, kao što je ablacija.

Radi se o vrsti erozivnog prirodnog djelovanja, pri kojoj se „odlamaju” dijelovi ili polovine brda. To se upravo dogodilo na prostoru gdje se izbočinama dijele dva ogromna udola.

Ne postoje vjerodostojni podaci kada je došlo do ovih poremećaja i procesa, kada je formiran impozantan reljef koji odudara od okoline i plijeni pažnju historičara, znatiželjnika i avanturista.

Primjetno je da se u tom procesu veliki dio brda „odlomio” i napravio kraterski oblik uvale. U donjem dijelu se zemljana masa obrušila, tako da je ostao ogroman, stotinjak metara ogoljen prostor ispran kišom i snijegom, i godinama „čišćen” ljetnjim vrućinama i zimskim mrazevima. Pri tome su se na gornjim dijelovima piramida izdvojili impozantni zašiljeni vrhovi.

Slični fenomeni zemljanih piramida postoje i u Tirolu na granici Italije i Austrije i u oblasti kanjona u Koloradu u SAD-u.

Putopisac Dragutin Deroko, koji je tridesetih godina prošlog vijeka prolazio kroz ove krajeve, ostavio je značajno pisano svjedočanstvo o „piramidama”, kao svojevrsnom prirodnom fenomenu. Ipak, ni historičari ni naučnici ne nude odgovor na pitanje kada su fočanske piramide nastale. Čini se da su zemljane piramide sredinom prošloga vijeka bile čuvenije, jer su se na ovom lokalitetu snimali dijelovi filmova „Kapetan Leši” i „Vinetu”.

Posljednjih godina, na žalost, i broj posjetilaca je sve manji, a ovaj fenomen ne nalazi se ni u jednom važnijem turističkom prospektu.

 

Ipak, portalGdjezavikend.ba ovaj lokalitet preporučuje kao zanimljivu izletničku destinaciju jer su zemljane piramide zaista nesvakidašnji prirodni fenomen.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR