Vlašić: Vikend izlet “Hiking Ugrić-Vlašić”

Vlašić: Vikend izlet “Hiking Ugrić-Vlašić”

6.627 views
0
PODIJELI

Pješačenje kroz prirodne predjele koje Ljudi širom svjeta uživaju u pješačenju u prirodi, obično po već utvrđenim stazama. Ova aktivnost se zove bekpeking, jer podrazumjeva nošenje neophodne kamperske opreme (šator, odjeća, hrana, vreća za spavanje) na leđima u torbi koja se zove backpack.

Izrazi hiking i trekking su engleski termini i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u bosanskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti. Hiking je forma pješačenja sa specifičnom svrhom istraživanja i uživanja u prirodnim ljepotama. Trekking bi bio višednevni hiking tj. pešačenje po planinskim i ruralnim predelima, a može da podrazumjeva i noćenje u prirodi – obično u šatoru.

U opisu svake ture koju organizuje gdjezavikend.ba stajaće kategorija (laka, srednja, teška), dužina pješačenja i šta preporučujemo od neophodne opreme… Predlozi za početnike (pješačke – hiking i planinarske ture) Pješačke ture ne zahtjevaju posebnu opremu niti posebnu pripremu.

Turistima pružaju uživanje u prirodi, hiking ugrić-Vlašić emocionalno opuštanje, a odlične su i za sticanje kondicije. Pješačke ture se mogu kombinovati sa drugim aktivnostima – istraživanje pećina, slobodno penjanje i dr. Da bi se tjelesna toplota pravilno regulisala kod hodanja, najbolje je da se odjeća sastoji od više tanjih djelova koji se prema potrebi mogu svlačiti i oblačiti. Za početnike je najbolje da imaju što manje stvari, preporučuju se dugačke pantalone i ranac.

Ako se ide na duže ture ponijeti rezervnu odjeću koju treba smjestiti u najlonske kese da se ne bi mješala sa hranom i različitim priborom (baterijska lampa, šibice, mape i sl). Obavezno nositi vodu i ne mnogo hrane. To bi bilo ukratko o hikingu, sada cu napisati par riječi o rijeci Ugar.

Rijeka Ugar je desna pritoka Vrbasa. Izvire pod obroncima Vlašića na sjeverozapadnoj strani i u velikom padu dubi kaskadno korito, stiješnjeno kamenim blokovima, sabirući usput vode iz mnoštva potoka, vododerina i planinskih vrela. Ukupna dužina toka je 44,25 km, a pad 1073 m.

Ukupna površina slivnog područja je 328 km2, a srednji godišnji proticaj na ušću je 6,98 m3/s. Ukupan energetski kapacitet toka je 204,6 GWh godišnje. Ugar je dijelom granična rijeka između teritorija Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Tu, u svom gornjem toku, sa svakim novim kilometrom koji rijeka prođe u svom izlomljenom toku, Ugar kao da se nadima, bubri i širi u sve većim virovima, u čijoj pjeni i zelenim bentovima utočište nalazi ugarska pastrmka, svijetle, gotovo srebrnkaste pigmentacije, posute peludom malih oranž tufnica.

Društvo joj prave valjkasti pijori zlatastih trbuščića i pokoji mramorisani pešić. VODOPAD NA UGRIĆU Ugrić se nalazi ispod ski lifta Ugar, uljeva se u rijeku Ugar. Manjeg je toka nego sam Ugar. Ima dva prekrasna vodopada. Komunikativan je bilo vozilom ili pješke, predstavlja cilj mnogim pješačkim turama. Na udaljenosti oko 2 sata od centra Babanovca, upoznajete novi izgled i ljepotu ove planine. Vodopad je visok nekih 15m i pruža mogućnosti prolaska ispod njega.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR