Vjetrenica pećina u BiH

Vjetrenica pećina u BiH

4.832 views
0
PODIJELI

Vjetrenica prestavlja najveći sistem pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara.

U svijetu se nalazi na prvom mjestu po bio-raznolikosti i njena dužina iznosi preko 7 km. Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stepeni. U pećini živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je i dobila ime. Ipak, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka. Na topografskoj površini iznad Vjetrenice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli zrak, hladi se i izlazi na glavni ulaz špilje. Stalna temperatura u pećini je 11 stepeni Celzijusa, a snaga vjetra u ljetnim danima iznosi 15 metara u sekundi.

Glavni kanal: prostire se horizontalno od početka do kraja. Iznad njega uzdižu se vertikalni kanali, dimnjaci, koji ga povezuju s topografskom površinom, a ispod njega nekoliko nižih sustava kanala poput Donje Vjetrenice i Absolonova kanala. Prvih 150 metara špilja je niska i većim dijelom orijentirana od sjeveroistoka prema jugozapadu, a potom se razvija u širok i prostran kanal koji od prostrane dvorane daljih 600 metara koljenasto slijedi glavni smjer od sjeverozapada prema jugoistoku. zatim ide na jug do kraja Skrivenog glavnog kanala.

Od ulaza do Vrata – Prva dvorana: dugačka je oko 40 metara, široka 10-15 metara. Završava Vratima, okruglastim prolazom promjera oko 2,5 metra, nastalim erozijom.

Rogljasta dvorana: preko 20 metara šira nego duža. ona nas uvodi bočno u Prostranu dvoranu Raskrsnicu, dugu preko 100 a široku između 10-15 metara.Rogljasta dvorana: preko 20 metara šira nego duža. ona nas uvodi bočno u Prostranu dvoranu Raskrsnicu, dugu preko 100 a široku između 10-15 metara.

Vilino guvno: mitološka povijest Vjetrenice opisana u straim tekstovima odigravala se na ovom mjestu. jakov Sorkočević 1582.godine piše: “Žitelji tamošnjeg kraja kažu da u toj špilji žive nimfe koje mi u našem jeziku zovemo vile i da tu noću priređuju svoje plesove i u toj pećini da sviraju…”

vilino-guvno
Vilino guvno

Nakapni stupci: smješteni su na oko 110 metara od ulaza.

nakapni-stupci
Nakapni stupci

Donja Vjetrenica: splet od ukupno 370 metara kanala. Niža je i pruža se na suprotnu stranu od Glavnog kanala, prema sjeverozapadu. Dopire pod ulaz u Vjetrenicu. U njoj je nekoliko stalnih jezera u kojim aje mnoštvo životinjskog svijeta beskralježnjaka.

donja-vjetrenica
Donja Vjetrenica

Pjati: od ulaza u Donju Vjetrenicu Glavni kanal do 130 metara prekrivaju kaskadne kamenice, prozvane Pjati koje vode do sporednog kanala čiju glavnu špilju čini Zlatna dvorana.

pjati
Pjati

Zlatna dvorana: simbol Vjetrenice.

zlatna-dvorana
Zlatna dvorana: simbol Vjetrenice.

Treće kalcitno jezero: prva stalna vodena površina smještena na oko 480 metara od ulaza.

Tursko groblje: skupina stalagmita nataloženih na glinenu podlogu koji oblikom podsjećaju na muslimanske nadgrobne spomenike.

tursko-groblje
Tursko groblje

Hajdučki stol: umjetno napravljen kameni stol i nekoliko kamenih sjedišta gdje završava turistički dio staze.

hajducki-stol
Hajdučki stol

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR