Vardište, brdsko selo uronjeno u bosansku tradiciju

Vardište, brdsko selo uronjeno u bosansku tradiciju

344 views
0
PODIJELI

Za mnoge, u jednu od idealnih vikend destinacija, svakako bi mogli ubrojiti i neko malo, tiho mjesto sa prelijepom, netaknutom prirodom i gostoprimljivim domaćinima. Upravo takvo mjesto je selo Vardište, jako zanimljiva turistička destinacija idealna za razvoj seoskog turizma.

Brdsko selo Vardište, u blizini Breze, je mjesto na kojem, između spokoja prirode i prekrasnog pogleda na bosanske planine, možete provesti vrijeme uronjeni u bosansku tradiciju. Toplina i gostoprimstvo ovog sela će Vaš odmor učiniti nezaboravnim.

Vardište se nalazi u općini Breza, na brdsko planinskim predjelima nedaleko od Sarajeva, Kraljeve Sutjeske, Vareša i Visokog.  Broji oko 80 domaćinstava i raspolaže sa svim modernim infrastrukturama, te je jedno od rijetkih mjesta koje se snabdijeva čistom izvorskom vodom.

Prisustvo turbeta i stećaka je dokaz da je Vardište bogato kulturnim naslijeđem i tradicijom. Vardište ima takav geografski položaj, da se iz njega mogu vidjeti okolna urbana mjesta, Visoko, Breza i Vareš, kao i prekrasna panorama bosanskih planina. Iz Vardišta se može stići do sela Striježevo, Karića i Brda u kojem se nalaze stećci. Također, ljubitelji šetnje u prirodi, imaju mogućnost pješačenja po obilježenim stazama različite dužine, dok se i biciklima ili automobilom možete uputiti, kroz predivnu prirodu do obližnjih sela i historijskih spomenika.

Zadruga “Vardište”

Zadruga “Vardište” promovira turizam u kojem je lokalna zajednica glavni akter vlastitog razvoja u skladu sa tradicijom i prirodom. Ljubazni domaćini, tačnije domaćice, ugostit će vas i nastojati vam pružiti toplinu doma, a vaš boravak učinitijedinstvenim.

Zadruga “Vardište” je grupa od šest žena koje će Vas ugostiti u toplini svog vlastitog porodičnog doma, u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama koje su uređene u tradicionalnom stilu. Ovdje imate priliku probati bosanska jela poput pite, bosanskog lonca i baklave ali i učestvovati u njihovoj pripremi.

USLUGE DOMAĆINSTVA

PUNI PANSION (noćenje, tri obroka)                                            40,oo KM/20 EU/osoba

POLU PANSION (noćenje, doručak, večera)                                  30,oo KM/15 EU/osoba

NOĆENJE    (noćenje, doručak)                                                      20,oo KM/10 EU/osoba

(u sve vrste navedenih usluga uključen aperitiv i kafa)

DRUGE VRSTE USLUGA (pomoćni ležajevi, smještaj više osoba i grupa, prema međusobnom dogovoru). IZLETI, POSJETE I DRUGE AKTIVNOSTI PREMA DOGOVORU.

HRANA

SIREVI (domaći, sve vrste)

KAJMAK (domaći)

SUHO MESO

JAJA

GOTOVA JELA

SUPE

ČORBE

PEČENJA SA PRILOGOM

PEKA

PITE (sve vrste pita)

SALATE (sezonske)

KRUH (domaći)

SVA BOSANSKA JELA

KOLAČI (sve vrste kolača, tradicionalni bosanski kolači)

ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA PIĆA I NAPITCI

RAKIJA DOMAĆA (voćne)

PIVO

MINERALNA

SOKOVI (domaći)

LIMUNADA

KAFA (sve vrste)

ČAJE (voćni, biljni)

KISELO MLIJEKO

SLATKO MLIJEKO

KOMPOTI (razne vrste)

 

Kontakt:

Mobitel: +387 61 973 560
Email: info@zadrugavardiste.org

 

KAKO DOĆI DO VARDIŠTA?

Putujući iz Sarajeva, uključivši se na autoput, vozite sve do izlaza za „Brezu, Vareš, Ilijaš“. U Brezi, na semaforu se skrene lijevo za Gornju Brezu i Vardište. U Gornjoj Brezi, poslije džamije, se skrene desno za Vardište. Kada se stigne do spomenika, na raskrsnici, skrene se desno i nastavi pravo do sela Vardište.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR