Upoznajte prirodne i historijske ljepote Žepe !

Upoznajte prirodne i historijske ljepote Žepe !

421 views
0
PODIJELI

Žepa, naseljeno mjesto na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, mjesto sa karakterističnom bosanskom planinskom fizionomijom prvi put se spominje u sumarnom osmanlijskom defteru iz 1485. godine, kao selo koje pripada Vrataru, bivšem starom gradu srednjovjekovne Bosne.

Njen istočni dio leži na lijepoj obali Drinskog jezera, pa joj to omogućava i posebnu vodenu vezu sa susjednim gradovima. Izuzetno privlačna lovcima i ribolovcima i sa mnoštvom turističkih motiva, kao što su – Andrićev most (“Most na Žepi”), srednjevjekovni grad Vratar, vrelo rijeke Žepe, nekropole stećaka…

Narodna predaja kaže da je dio manjih stećaka srednjovjekovnih Bošnjana ugrađen u most na rijeci Žepi, o kom je u svom romanu “Most na Žepi” pisao i jedan od najvećih bosanskohercegovačkih književnika i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ivo Andrić.

Sarajevski historičar Vlajko Palavestra zapisao je o stećcima i sljedeće: “U Žepi smo konstatovali ukupno 162 spomenika iz srednjeg vijeka, većinom u obliku neukrašene ploče bez postolja.

U 16. stoljeću vezir Jusuf dao je u mjestu izgraditi tada graciozni most na rijeci Žepi, koji je stoljećima bio ponos mještana ovog kraja Bosne, no danas nagrižen zubom vremena, kameni most odavno nije turistička atrakcija.

Preko njega se danas uzanom pješačkom stazom može stići do sela Vratar i Ribioci, na putu ka Rogatici.

Na mramornoj ploči pokraj samog mosta stoji zapisano:

“Ovaj most je spomenik neimarstvu 16. vijeka.Ugrožen akumulacionim jezerom na Drini, prenesen je ovdje sa ušća Žepe 1967. da i dalje služi pokoljenjima”.

Čuveni kameni most na rijeci Žepi čiju je ljepotu sjajno opisao naš nobelovac Ivo Andrić se nalazi 35 km sjeveroistočno od Rogatice.

Podizanje ovog mosta dovodi se u vezu s izgradnjom čuvenog mosta Mehmed – Paše Sokolovića u Višegradu, te se pretpostavlja da je završen u drugoj polovici XVI. stoljeća.

Izgradnjom hidrocentrale Bajina Bašta i stvaranjem akumulacionog jezera ugrožen je opstanak mosta i on je izmješten nekoliko kilometara uzvodno.

Na novoj lokaciji nije izgubio ništa od svoje autentičnosti, spremljen je u svom prvobitnom stanju i ljepoti.

Pored starog i dobro znanog mosta na ušću Žepe, i na njenom izvoru, oko pet kilometara odatle, postoji još jedna zanimljiva kamena ćuprija. Sagrađena je na putu koji od Žepe vodi ka Rogatici podno Borovačkih greda. Ispod njih izbija desetak moćnih vrela koja se spajaju tu kod mosta i čine rijeku Žepu. Riječ je o niskom, dvadesetak metara dugom mostu sa tri različita, neskladno raspoređena luka, prilagođena i uklopljena u teren. Mještani kažu da je to rimski most, a stručnjaci misle da i on potiče iz turskog zemana, možda iz šesnaestog vijeka, iz vremena kad je građena obližnja Redžep-pašina kula. Kao dokaz navode sličnost u obradi kamenih blokova. Drugi, pak, vjeruju da je tu postojao neki stari most, a da je ovaj koji je do nas donijelo vrijeme, u stvari rekonstrukcija i obnova te drevne ćuprije.

Na podrucju Žepe nalazi se i mnogo pećina poput Petero vrata, Tmuša, Hrid i mnoge druge koje su veoma nepristupačne za one koji ne poznaju put.

Na čitavom području Žepe nalaze se izvori pitke vode,svako selo ih ima najmanje 2 a neka sela cak i 5 izvora. Zemljište je veoma plodno pa mještani to i koriste maksimalno.

Slike nedvojbeno govore da je priroda netaknuta ali na slikama se i nemože vidjeti koliko je zapravo netaknuta.

Ko nije vidio nemože ni zamisliti ljepotu žepskog kraja, stoga, jedan od narednih vikenda vrijedi odvojiti za posjetu ovome kraju…Isplati se!

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR