Unac, rijeka iznimne ćistoće i netaknutih obala

Unac, rijeka iznimne ćistoće i netaknutih obala

3.748 views
0
PODIJELI

Opšte je poznata činjenica da područje uz rijeku Unu predstavlja jedan od najljepših krajeva netaknutog prirodnog bogatstva u Europi.

To je jednako mišljenje izletnika i putnika namjernika, kao i domaćih i stranih stručnjaka i naučnika geografa, biologa, botaničara, geologa, geomorfologa, speleologa…

Unac je desna pritoka rijeke Une, ističe kao Mlinski potok iz Šatorskog jezera na planini Šator.

U podnožju planine sastaje se sa Šatorskim potokom i tek na izlasku iz klisure Pojilo dobija ime Unac.

 

Od svog izvora Unac teče prema sjeverozapadu i prelazeći kroz klisuru Pojila, četiri kotline (najveća drvarska) i tri daljnje klisure ulijeva se u Unu kod Martin Broda na visini 323 m.

Od Drvara do ušća teče najdužom i najdubnjom klisurom, dubine i do 350 m. Dužina toka je 65,5 km, a površina sliva 650 km².

Nijednom drugom bosanskom gradiću voda nije bila toliko važna koliko Martin Brodu.

Ne tako davno svi njegovi stanovnici živjeli su od i uz pomoć vode i njene energije. Gotovo kraj svake kuće u Martin Brodu prolazi po jedan potok i ne tako davno svaki od njih opsluživao je po jedan ili čak dva mlina.

Ljudi iz okolnih krajeva u Martin Brod su donosili žito a zahvaljujući snazi vode i domišljatosti i marljivosti njegovih stanovnika žito je ubrzo pretvarano u brašno. Bila je to aktivnost tako razvijena da sami Martinbrođani nikad nisu imali potrebe sijati bilo koju žitaricu, već su ih nabavljali trampeći za njih snagu studenica koje i dan danas presijecaju cijelo selo i iviče gotovo svaku kuću.

Danas su od tih mlinova preživjeli tek neki, a i Martinbrođani su velikim dijelom napustili ne samo svoj zanat nego i svoj rodni kraj.

Unac je planinska rijeka kraćeg ali vrlo brzog toka.

Korito rijeke je šljunkovito, a obale su obrasle.

Gotovo je cijela rijeka prohodna.

Dubina rijeke je od 0.5 do 4 metra, a temperatura vode oko 5-7°C. Voda iz rijeke je potpuno pitka.

Unac je inače prva velika pritoka Une koja svojom iznimnom čistoćom i hladnoćom oplemenjuje Unu, a isto tako je i dodatno rashlađuje.

Unac se svojim tokom puni vodom iz desetak raznih pritoka i vrela.Ljeti zna u jednom dijelu presušiti, zbog smanjenog dotoka vode iz okolnih šumskih potoka, ostavljajući iza sebe mala jezera sa toplom vodom punim ribe. Taj dio puta Unac teče kao ponornica, izvirući zadnji put iz Crnog vrela, oko 3 kilometra prije ušća u Unu.

Ukupna dužina toka rijeke je 10 km čije su obale gotovo netaknute, i predstavljaju pravi raj za sve izletnike, ljubitelje adrenalina, aktivnog odmora a posebno za ribolovce.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR