„Trag u stijeni“ i „Studeno vrelo“ u mističnim Umoljanima

„Trag u stijeni“ i „Studeno vrelo“ u mističnim Umoljanima

635 views
0
PODIJELI

Svima koji žele na trenutak zaboraviti na nemilosrdni tempo savremenog života i dugo pamtiti ljepotu netaknute prirode nudimo boravak u etno planinskoj kući „Trag u stijeni“ i restoranu „Studeno vrelo“, koje se nalaze u mističnom selu Umoljani, jednom od najstarijih bh. sela, na južnim obroncima olimpijske Bjelašnice, koje je udaljeno od Sarajeva 45 km, na nadmorskoj visini od 1 335 mn/v.

Fascinante prirodne ljepote uronjene u mistiku stoljetnih legendi, selo čine primamljivom turističkom destinacijom.
Dođite i probajte domaće specijalitete restorana „Studeno vrelo“, odmorite duh i tijelo u ugodnom ambijentu planinske kuće „Trag u stijeni“!
Otkrijte mistiku stoljetnih legendi koje selo Umoljani čini posebnim mjestom za sve posjetioce znatiželjnog i istraživačkog duha (okamenjena zmija u stijeni, zmijoliki Studeni potok, kameni spavači-stećci, ilirska gradina Pošijak, Lošin val, stari mlinovi, Balića jezero, džamija sa “endemičnim” minaretom).

Etno planinska kuća “Trag u stijeni” raspolaže sa tri sobe za prenoćište sa devet kreveta, dnevnim boravkom, kuhinjom i moderno opremljenim kupatilom.
Ispred nje je dvorište, koje se proteže na oko 4 000 m2.
Restoran “Studeno vrelo” napravljen je u kombinaciji bjelašničkog kamena i drveta, a pokriven je šindrom, kao autohtone planinske kuće.
Restoranski dio kuće odiše duhom prošlih vremena i čuva sjećanje na stare bosanske sobe, izgrađene za odmor i uživanje. Konoba je u potpunosti opremljena u etno-stilu, a na jelovniku se nalaze tradicionalna jela (pite ispod sača, domaći hljeb, proizvodi od integrale žitarice iz domaćeg uzgoja, prirodni sokovi ,čajevi od ljekovitog bilja, itd.)
Ispred planinske kuće nalazi se bašta sa drvenim stolovima i klupama i detaljima koji upotpunjuju rustikalni ambijent. Na prostranom travnjaku sa lijeve strane “Studenog vrela” smještena je igraonica za djecu, napravljena od eko -materijala.

Do Umoljana se dolazi preko Igmana i Šabića asfaltnim putem do mosta Klisura, skrene se desno i nakon 5 minuta vožnje, nakon što se prođu drevni kameni stećci, ulazi se u selo u čijem središtu su restoran „Studeno vrelo“ i etno kuća „Trag u stijeni“, na imanju porodice Bandić.

Ovu lokaciju posebnom čine :
-fascinantne prirodne ljepote
– ugodan ambijent restorana i etno kuće “Studeno vrelo” i “Trag u stijeni”
-domaća hrana
-mogućnost sportske rekreacije
-drevne legende o okamenjenoj zmiji u stijeni, Studenom potoku, kamenim spavačima-stećcima, ilirskoj gradini Pošijak, Lošinom valu, starim mlinovima, Balića jezeru, džamiji sa “endemičnim” minaretom itd.
-eko-igraonice za djecu (tobogani, ljuljačke…)
-atraktivne lokacije za planinarenje: Opservatorij 2 067 mn/v, Krvavac 2 062 mn/v, Vlahinja 2 005 mn/v, Obalj 1 896 mn/v
-katuni na Gradini
-mogućnost upoznavanje običaja i predmeta drevnih vremena
-jedinstven sklad prirode i autohtonih planinskih kuća.

Više informacija na e-mail: studeno.vrelo@gmail.com ili tel: 061709540, 061360370, 033488204

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR