Studeni potok, ljepota protkana legendom

Studeni potok, ljepota protkana legendom

8.442 views
0
PODIJELI

Malo je mjesta u našoj zemlji koje imaju takvu ljepotu i povezanost sa legendom kao što je to slučaj sa Studenim potokom na Bjelašnici. Legenda kaže da je zmaj došao iz kanjona Rakitnice i da je htio pojesti stanovnike sela. Bio je u obliku zmije, pa je vijuganjem tijela napravio i iza sebe ostavio Studeni potok kakav danas vidimo i koji jako podsjeća na kretanje zmije kroz pijesak.

Mještani pobjegoše na obližnje brdo moleći Boga da ih zaštiti od zmije i zmija bi okamenjena u stijeni, kaže dalje legenda.
Ko god danas vidi kanjon Rakitnice, Studeni potok i pomenutu stijenu ne može se oteti utisku legende  jer je teško naći neko drugo objašnjenje za takvu i toliku ljepotu na jednom mjestu.

Udaljenost Studenog potoka od Sarajeva je nekih 50-tak kilometara i do njega se može doći automobilom.

Kada dođete na Bjelašnicu, prođete Babin do – skijalište i idete pravo putem prema Šabićima. Dolaskom do sela Šabići ( ne ulazite u selo Rakitnica, koje je u produžetku ), skrenite desno pravcem prema selu Umoljani. Dolaskom u selo Umoljani lako ćete uočiti putikaz do Stdenog potoka.

Dolina Studenog polja je malo magično mjesto skriveno iza ljetnog pastirskog sela Gradina koje se nalazi u neposrednoj blizini Umoljana.

Mnogi će reći da je Studeni potok ipak ljepši zimi kada ima vode i snijega jer se
ljeti zna desiti da njegovi izvori gotovo presuše.

Malo hrabriji, spretniji i sposobniji mogu prošetati niz potok i na mjestu gdje se ulijeva u Rakitnicu vidjeti prelijep vodopad.Vodopad Studenog potoka obrušava se u kanjon rijeke Rakinice u kaskadama sa oko 400 m visine.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR