Stari grad Srebrenik, čas historije u prirodi

Stari grad Srebrenik, čas historije u prirodi

1.409 views
0
PODIJELI

Stari grad Srebrenik, ili Tvrđava Srebrenik se spominje od davne 1333 godine, kada je tadašnji bosanski vladar Ban Stjepan Kotromanić  potpisao povelju sa Dubrovačkom republikom o “iznajmljivanju” Stona, Pelješca, prevlake i još nekih dijelova Dubrovačke Republike.

Nepristupačnost kule je odolijevala brojnim vojskama. Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže od okolnog terena u visini od oko 50 do 70 m. Gornji plato stijene je neravan i rascijepljen. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na kojoj se nalazi  kula je oko 13 m.

Srebrenička kula je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini a bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti 1353 godine.

Stari grad Srebrenik se sastoji iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa 4 kule i omanjim dvorcem. Donji Grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula-kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem. Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule vode kamene stepenice do kapije Gornjeg Grada odnosno Srebreničke citadele. U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule-kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon.

Kameni objekti Gradine su iznimno stari, dok se zaštitnim zidovima ne može precizno odrediti starost. Oni hrabri se mogu i smiju popeti na najvišu kulu s koje se pruža predivan pogled na plodnu dolinu kojoj nema kraja. S druge strane dvorca Gradine je kao vječiti saputnik, planina Ozren a u uskom zagrljaju obronaka Majevice mirno stoji ušuškani grad Srebrenik.

Bedemi grada i vanjski dijelovi zidova svih kula i obora, koji su zajedno sa bedemima činili obrambeni omotač grada, su debeli oko 1,5 m, dok su svi ostali zidovi unutar bedema tanji. Cijeli grad je izgrađen u jednom potezu.

Bez obzira na godišnje doba, izlet na Gradinu bit ce sigurno nezaborano iskustvo za sve vas.Ukoliko ste ljubitelj pješačenja, onda svoje automobile parkirajte u Srebreniku i putem od oko sedam kilometara prošetajte do Stare kule. Naravno, za one kojima taj izazov iziskuje napor, automobilom možete doći do same kule.

Vrijedi izaći iz užurbanog grada u planinski i šumski predio koji je popločan asfaltom do ove grmljem i stijenama zavijene građevine. Možete se odmoriti u predivnom pogledu koji se pruža na panoramu Srebrenika, i na trenutak odlutati u prošlost. Prostor na „kuli“ pruža mogućnost kako za romantičan tako i za porodičan izlet. Doista tvrđava se poput zaštitnika i dželata izdiže iznad Srebrenika i pruža širok pogled na čitav grad a posmatraču daje osjećaj moći ili mučnine jer se smjestila nebu pod oblacima.

Izlet do Starog grada u Srebreniku je istinski užitak i u prirodi i u kulturno-historijskim ljepotama naše Bosne I Hercegovine, a svakako treba istaći da je atraktivan u svako doba godine i da je tu… “na dohvat ruke”.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR