Slapovi u Martin Brodu, nezaobilazna prirodna atrakcija

Slapovi u Martin Brodu, nezaobilazna prirodna atrakcija

950 views
0
PODIJELI

U strasnom zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, na 20-om kilometru od Drvara, na putu prema Kulen Vakufu i Bihaću, u zaleđini opasan ličkim kršom, ljubomorno čuva svoje čari neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota, naseobina Martin Brod.
GzV portal Vam prenosi informaciju koja ce Vam mozda pomoci pri izboru za neki od narednih “vikend pohoda”, a to je da su u Martin Brodu rekonstruisani prilazni mostovi i vidikovac na slapovima na rijeci Uni. Rekonstrukcija je urađena u okviru projekta prekogranične saradnje “Una – izvor života”, koji finansira Europska unija (EU).

Time su slapovi u Martin Brodu, kao jedinstvena prirodna atrakcija, prilagođeni za sigurniji prihvat posjetilaca i potpuniji doživljaj cjelokupnog ambijenta ove veličanstvene lokacije. Prethodno su u okviru ovog projekta izrađene i postavljene informativne i obavještavajuće table na području Martin Broda i Kulen Vakufa, održane radionice za lokalno stanovništvo, institucije i predstavnike civilnog društava, te izvršene pripremne radnje za infrastrukturne radove obnove sjeverne kule na Ostrovici.

Magicni slapovi u Martin Brodu, po legendi, dobili su ime po Lijepoj Marti, koja se zbog nesretne ljubavi bacila u vodu. Danas turisti iz cijelog svijeta ostanu bez daha dok posmatraju ove ljepote prirode. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54 m, a preko nje se prelijeva prosječno 63 m3/s vode. Ukoliko odlučite posjetiti Martin Brod možete uživati u organizovanim pješačkim rutama, gdje se obilazi manastir Rmanj i martinbrodski slapovi i vodopadi, što predstavlja jedinstven spoj kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog odmora, ribolova ali i bogate gastronomske ponude.

U svakom slucaju, da ne bi bezuspjesno pokusavali rijecima opisati ljepote Martin Broda, uzivajte u snimci…

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR