Skakavac,tako blizu a “tako visoko”…

Skakavac,tako blizu a “tako visoko”…

976 views
0
PODIJELI

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju.

Vodopad je visok 98 metara i smješten je u pejsažu izuzetne ljepote. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su termofilne šume i šikare crnog graba i jesenje šašike, te crnog graba i crnog jasena. Posebno interesantna je vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama.

Vodopad Skakavac, po mnogo čemu izuzetan, predstavlja jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u neposrednoj blizini Sarajeva.

Skakavac je izuzetna prirodna vrijednost i rijetkost, te izuzetno značajna okolina.

Vodopad Skakavac spada u jedne od najljepših prirodnih atraktivnosti u Sarajevu.

Mnogi turisti dolaze tu u potrazi za odmorom u prirodi i rekreacijom. Osjećaj je predivan kada šetate šumom do Skakavca, slušate cvrkut ptica i osjećate miris čempresa.
Osim za šetnju i odmor u prirodi, staze na Skakavcu su poznate i ljubiteljima planinskog biciklizma. Tako da mnogi mogu pronaći svoje zadovoljstvo i rekreaciju na ovom izletištu
Ovu ljepotu vrijedi vidjeti, iskustvo je zaista nezaboravno.

Smješten je u sjevernom dijelu Kantona Sarajevo, zahvatajući prostor južnih obronaka Ozrena, vrha i sjevernih padina Bukovika, a ukupna teritorija obuhvata dijelove četiri administrativne općine i to Stari Grad, Centar, Vogošća i Ilijaš,gdje zauzima površinu od 1620,44 ha.

Sa sjeverne, istočne i južne strane omeđeno je višim reljefom koji se uzdiže preko 1500 m, Bukovik 1532 m i Rašljevo brdo 1492 m na jugoistoku, Vranjske stijene 1401m na istoku, Stojne stijene sa Nebešinom 1410 m na sjeveru, te Uževice na zapadu.

Prostor kojeg čine vrhovi Ozrena (1453), Crnog vrha (1503), Crepoljskog (1525) i Bukovika (1532), čine dio kontinentalnih Dinarida, te ujedno i najviše planinske vrhove idući od Panonije.

Sa aspekta svojih hidrogeomorfoloških karakteristika, visokih florističkih i faunističkih vrijednosti, izuzetno visokog stepena biološke raznolikosti, visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta biljaka, gljiva i životinja kao i relativno visokog broja ugroženih vrsta, te visoke vrijednosti neponovljivih ekosistema i pejzažnih osobenosti, uz uvažavanje kriterija Međunarodne unije za zaštitu prirode, ovo područje je nedvojbeno uključeno u III kategoriju zaštićenih područja, odnosno Spomenik prirode, zaštićenu zonu namjenjenu uglavnom za konzervaciju specifičnih prirodnih obilježja.

Do vodopada Skakavac možete doći na nekoliko načina:

-automobilom iz pravca Nahoreva do ulaza u park Skakavac. Nastavljate pješke slijediti putokaze do vodopada.

-automobilom do Doma na Crepoljskom, a zatim pješke do Skakavca i nazad. Ovdje u oba smjera ima 15-tak km pješačenja. Ukoliko nemate mogućnost doći automobilom, onda možete:

-GRAS-ovim kombijem do Barica ili Sedrenika, pa onda penjanje do Čavljaka, i dalje putem od Crepoljskog do Skakavca

-GRAS-ovim kombijem do Nahoreva zatim idete pjeske uzbrdo oko 7 kilometara do Skakavca. Nailaskom na veliku tablu sa natpisom imate mogućnost krenuti donjim putem koji vodi ispod vodopada i gornjim koji vodi iznad vodopada.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR