Seosko domaćinstvo Čardaklije

Seosko domaćinstvo Čardaklije

1.924 views
0
PODIJELI

Seosko domaćinstvo Čardaklije nalazi se na lokalitetu Vrtoča, općina Bosanski Petrovac, na magistralnom putu M5 Bihać – Sarajevo. Domaćinstvo u kojem možete vidjeti, osjetiti, doživjeti kako se živjelo prije 150 godina, udaljeno je 30 kilometara od Bihaća, a 15 km od nacionalnog parka „Una“ (Kulen Vakuf).

Gostinjska kuća je centralni objekat domaćinstva, izgrađen u tradicionalnom stilu sa ukrasima i namještajem svojstvenim za seosku kuću, s ponudom tradicionalnih jela i pića.

Objekat je urađen od prirodnih materijala sa kamenim zidovima i obloženim drvetom, sa drvenom verandom, s konobom u prizemlju. Tu su i objekti pekare i kuhinje gdje se proizvodi hljeb i razna peciva od različitih vrsta brašna (heljda, raž…) kojima se snabdjeva gostinjska kuća.

Seosko domaćinstvo Čardaklije ima i pogon za pripremu i sušenje mesa izgrađen od prirodnih materijala (drveta i kamena), centar za očuvanje tradicionalnih zanata i edukativno rekreativni centar.

U centru je predviđeno održavanje edukacija za sve zainteresovane u cilju očuvanja tradicionalnih zanata.

Na vanjskim površinama centra predviđene su edukacije i radionice otvorenog tipa za djecu, gdje će najmlađi uz pomoć voditelja radionice moći da se upoznaju sa svim sadržajima seoskog domaćnistva i da uče tkati ili praviti predmete od gline, dok njihovi roditelji mogu da uživaju u miru seoske idile.

Programi za zabavu i edukaciju djece mogu biti jednodnevni ili višednevni zavisno od dužine boravka.

„Čardaklije“ imaju i mini zoo u kojem se uzgajaju autohtone vrste domaćih životinja (brdski konj, buša i tornjak). Ovakva vrsta ambijenta omogućuju djeci i odraslima upoznavanje životinja, ukrasnih i botaničkih vrtova, divlje trave, cvjetova, livada i proplanaka. U sklopu seoskog domaćinstva izgrađeni su smještajni kapaciteti u vidu bungalova razmješteni u okolnoj šumi. Također, i bungalovi su građeni od prirodnih materijala, kamena i drveta a opremljeni su jednostavnim detaljima, štoposjetiocima pruža mir i svojevrsnu antistres terapiju.

Parking prostor se nalazi nedaleko od eko domaćinstva ali prilaz automobilom na samo domaćinstvo nije dopušten zbog narušavanja ovako idiličnog ambijenta.

Dolaskom u eko seosko domaćinstvo „Čardaklije“ posjetioci mogu uživati u jedinstvenoj prirodnoj oazi, šetni kroz šumu, vožnji fijakerom, jahanju, upoznavanju sa autohtonim biljnim i životinjskim vrstama ovoga kraja…

U saradnji sa partnerima iz Bosanskog Petrovca i USK-a posjetiocima su na raspolaganju i dodatni sadržaji kao što su branje gljiva i ljeko bilja, planinarenje, biciklizam, spelologija, rafting, posjeta USK-a, Martin Brodu, Drvaru, Korčanici, Bihaću…jednostavno, bezbroj razloga da za jedan od narednih vikenda „Čardaklije“ budu Vaša odabrana destinacija.

Kontakt :

Telefon :

037 887-007

E mail centarzaocuvanjesela@hotmail.com

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR