Semešnica, oaza mira i ljepote

Semešnica, oaza mira i ljepote

1.462 views
0
PODIJELI

Pokajao bi se svaki putnik koji na putu od Bugojna ka  Donjem Vakufu ne bi svratio do izvora pitome rječice po imenu Semešnica.

Ljudi od „stručnog govorenja“ kažu da se ona napaja iz donjih horizonata kupreškog polja, ali ono što ovdje vidi obično ljudsko oko, prije nego izvorom, dalo bi se nazvati pošumljenom rijekom.

Putići i mostići od drvenih oblica prostrti preko vode, kao da nisu ljudskom rukom pravljeni, kao da je sve samo raslo i nicalo, baš tako kako stoji i izgleda…

Semešnica je lijeva pritoka Vrbasa, duga 18 km.

Područje rijeke Semešnice je 2006. godine proglašeno zaštićenim područjem od strane Općinskog vijeća općine Donji Vakuf.

U rijeci ima dabrova koji su ponovno nastanjeni 2005. godine nakon sto su prije bili istrijebljeni zbog krivolova.

Krajolik koji ostavlja bez daha, u evropskim razmjerama poznat po svojoj specifičnoj vegetaciji, klimatskim prilikama i poniranju vode. Obilje čiste, nezagađene vode i zraka, životom bogate šume, krunisane povratkom kolonija razigranih dabrova, pravi su biser netaknute prirode. Jedini trag civilizacije predstavlja klupa sa malim vidikovcem odakle se mogu posmatrati ovi vodeni graditelji.

Nedaleko odatle, na Semešnici se nalazi i ribnjak. Izvrsno mjesto za dnevni odmor sa porodicom i prijateljima gdje djeca mogu uživati u travnatoj livadi, družiti se s patkama, tornjacima ili magarcem, a odrasli uživati u hladovini uz nezaboravan prizor koji prave predivni slapovi Semešnice.

Ribnjak Semešnica je ustvari izvrsno odmarališta za kratki ili duži predah jer posjeduje i bungalove(kolibe) a ako samo ogladnite onda ne propustite svježu pastrmku za obrok sa domaćim somunom iz tradicionalnog mlina na kojem se melje brašno za somun a koji je također u sklopu odmarališta.

Ribnjak/Odmaralište Semešnica posjeduje i mjesta za sač/roštilj a čak je moguć i ribolov na rijeci Semešnici nizvodno od ribogojilišta.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR