Šatorsko jezero, impresivan prirodni dragulj

Šatorsko jezero, impresivan prirodni dragulj

6.711 views
0
PODIJELI

Šator je planina na zapadu BiH koja razdvaja Livanjsko polje od Glamočkog. Najznačajniji objekat prirodnih ljepota na Šatoru je, bez ikakve sumnje, Šatorsko Jezero, po kome je ova planina najviše i poznata.

Oko dobro očuvanoga šumskog puta smjenjuju se visoke jele, smrče, bukve…, prelijepi cvjetni proplanci, ostaci snijega u ‘vododerinama’, jednom riječju ljepota, mir i spokoj. A onda se ukaže ono, jezero, blistavo u svom zelenom plavetnilu, ogledalo za planinske vrhove, životinje, ljude i cvijeće. Na toj visini, na obalama jezera svaki zvuk dobiva posebnu eho-boju.

Jezero na Šator planini, ili Šatorsko jezero, nalazi se na nadmorskoj visini od 1490 metara. Njegova dužina je oko 280 metara, širina oko 150 metara, a dubina oko 8 metara.

Ovo jezero ima sve odlike naših planinskih jezera, ali je s obzirom na svoj položaj, svoju okolinu i veličinu, jedno od najljepših našihplaninskih jezera.

Dno jezera pokrivaju vodene biljke vrste Potamogeton, što daje vodi tamno-zelenu boju s velikom providnošću do 4 metra, te se dno u čitavom jezeru vidi, osim u najdubljim dijelovima.

Obzirom da leži na znatnoj nadmorskoj visini, Šatorsko jezero je zimi, od decembra do kraja aprila, zaleđeno.Na krečnjačkoj obali jezera nalaze se brojne biljne zajednice a podvodne biljke uzdižu se do površine vode i stvaraju čitavu podjezersku šumu.

Jezero je opkoljeno sa sjeverne, istočne i južne strane padinama i vrhovima Velikog i Malog Šatora i Babine Grede a te vanredno impresivne klisure dižu se od samog jezera sa visinskom razlikom od preko 400 metara. Sve su ove padine obrasle šumom a na sjevernim ekspozicijama nalazi se runolist. Sve to povećava interesantnost čitavog područja.

Prvi susret sa jezerom je zaista impresivan. Od ljepote svima stane dah.Šatorsko jezero je zaista nešto posebno, nešto što se dugo pamti a u legendama i narodnim predanjima, imalo je i ljekovita svojstva.

Do jezera se može prići automobilom iz pravca Bosanskog Grahova preko Tičeva i pravca Livna preko Gornjih Peulja.

Ipak, pješačenje od Šatorskog Jezera do vrha planine Šator je doživljaj koji se ne zaboravlja. Jezero je pogodno za kupanje jer je voda bistra i čista.

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i motel ”Runolist”, objekat malih smještajnih kapaciteta, ali lijepo napravljen, izgledom oslonjen na prirodni ambijent planine.

Ovaj krajolik je odličan za planinarenje, biciklizam ali i za izletnike jer do jezera se može doći i vozilom.

Uglavnom, svakom ljubitelju prirode preporučujemo  odlazak na Šator kao izvrsnu izletničku destinaciju.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR