Sarajevski Ozren, idealna destinacija za jesenje šetnje

Sarajevski Ozren, idealna destinacija za jesenje šetnje

289 views
0
PODIJELI

Prelijepi krajolik i mješovita šuma neke su od karakteristika planine Ozren, smještene sjeveroistočno od Sarajeva.

Do njega se može doći iz dva pravca. Iz Sarajeva pravcem iz Srednjeg, do lokacije na kojoj je smješten planinarski dom “Ozren” (1.310 m.n.v.), put je dužine oko 45 km. Većina puta je asfaltirana, a dijelom je makadam.

Do ove planine moguće je doći iz Sarajeva i iz pravca Vučije Luke, dužine puta oko 24 km. Prolazi se kroz Hrešu, Drljevac, Vučiju Luku i Dole, odakle se za oko dva sata laganog hoda može doći do spomenutog planinarskog doma. Ta ruta primamljivija je planinarima i ljubiteljima prirode.

Na tom pravcu je i zaselak Han Jezero, Vranj, te selo Šljeme. U gustoj četinarskoj šumi, blizu sela Vučija Luka, smješten je “Vukov konak”, magična planinska koliba (brvnara). Kažu da je to mjesto gdje se zaista može čuti tišina. Tamo nude uglavnom sezonske specijalitete, jela specifična za taj kraj.

Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom ekoklime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama.

Planinarski dom “Ozren” pripada Planinarskom društvu “Igman”, a smješten je na 1.310 m.n.v. Odatle se pruža predivan pogled na planinu Romanija, romanijska sela, Nišićku visoravan kao i puteve za Mokro, Sumbulovac i Pale. Vrh planine Ozren je na 1.453 m.n.v.

Možda bi upravo Ozren i lagana jesenja šetnja mogao biti adekvatna destinacija za jedan od narednih vikenda.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR