Rijeka Ugar Vlasic

Rijeka Ugar Vlasic

718 views
0
PODIJELI

Izvire pod obroncima vlasica na sjeverozapadnoj strani i u velikom padu dubi kaskadno korito, stijesnjeno kamenim blokovima, skupljajuci usput vode iz mnostva potoka, vododerina i planinskih vrela. Ukupna duzina toka je 44,25 km, a pad 1073 m.

U svom gornjem toku, sa svakim novim kilometrom koji rijeka prodje u svom izlomljenom toku, Ugar kao da se nadima, bubri i siri u sve vecim virovima, ucčijoj pjeni i zelenim bentovima utociste nalazi ugarska pastrmka, svijetle, gotovo srebrnkaste pigmentacije, jako plaha ali i ukusna riba
Sa desne strane dvije mocne vode, Ilomsku (koja je takodjer posebno bogata potocnom pastrmkom) i Kobiljsku rijeku, i tako ojacan, i kisikom bogato prokrvljen, nakon desetak kilometara mirnog toka kroz livade i rakite, Ugar polako pocinje da dubi jedan od najljepsih i najdivljijih kanjona u ovom dijelu Evrope.

E to je nesto sto se mora vidjeti, nesto od cega dah zastaje svakome, pa i onom ko gleda gotovo svakodnevno, jer kanjon gotovo nikad nije isti.Svaki dan se moze vidjeti u drugacijem izdanju. To je ujedno i mjesto gdje se Ugar napokon sastaje sa svojim strasnim imenom; gdje se pejzaz sazima, produbljuje i zatamnjuje – postaje kao garez, ugarak, kao Ugar, gdje poskok i medvjed zajedno piju vodu, gdje noc nastupa iznenada i bez sutona, kao crni mjehur, narastao od tamnog soka.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR