Planinarski dom “Zabrana”

Planinarski dom “Zabrana”

288 views
0
PODIJELI
Planinarski dom “Zabrana” nalazi se u borovoj šumi na 620 m n/v iznad grada na padini brda Crni vrh, kod Foče. Izgrađen u periodu 1955-1958.godine i služio je kao redovno mjesto za sakupljanje i druženje planinara i građana. Stari dom na Zabrani je izgorio 1983.godine. Novi planinarski dom je ubzo napravljen i takav izgleda i dan danas. U novije vrijeme je renoviran nekoliko puta, a za 2013. godinu je planirana kompletna revitalizacija.

 

Danas planinarski dom „ZABRANA“ raspolaže sa 3 sobe sa, ukupno, 18 kreveta, kafe restoranom, kamin salom od 40 mjesta i malom salom 15 mjesta.
Za planinare i ljubitelje prirode koji žele upoznati ljepote Zelengore, Maglića, Volujka, Bioča, Vučeva, Ljubišnje, Perućice, kanjona Tare, i još mnogo toga što nudi ovo područje, planinarski dom je odlična baza i polazna tačka. Pored smještaja, u domu možete dobiti sve neophodne informacije vezane za planinarenje na ovom području.

Postoji više pješačkih staza koje vode do doma i jedan pristupni put automobilom. Osnovna i najbliža pješačka staza iz centra grada (30 min) je pored gradske pijace uzbrdo cestom do šume. Markirana staza dalje nastavlja kroz šumu do doma (20 min).
Za one koji dolaze autom u Foču, odmah poslije prelaska mosta skreću desno i poslije 100m lijevo. Na drugoj raskrsnici pješačka staza se odvaja desno a put za automobile nastavlja pravo do kraja asfalta. Dalje nastavlja makadamski put i na raskrsnicama treba skretati desno. (od mosta 3,3 km). Staze i putevi su markirani.

Sve informacije i rezervacije je moguće izvršiti na telefone:
+387 65 736 420 i +387 65 982 577, kao i na email: pdzelengorafoca@gmail.com
Planinarskim domom upravlja Planinarsko drustvo “Zelengora” Foča.
Radno vrijeme pl.doma je srijedom i petkom od 12 – 21 h, a vikendom od 10 – 21 h.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR