Planinarska kuća Svatovac

Planinarska kuća Svatovac

1.150 views
0
PODIJELI

Planinarska kuća Svatovac nalazi se u mjestu Poljice kod Lukavca, sakrivena u crnogoričnoj šumi.
Udaljena je od Lukavca oko 12 km. Mogućnost dolaska do kuće je iz pravca Banovića, s magistralnog puta Tuzla-Sarajevo kod Živinica i naravno iz pravca Lukavca.
U dvorištu kuće (površine 1400 m2) izgrađen je ljetnjikovac za dnevni boravak u ljetnom periodu, kapaciteta 50 osoba. Na udaljenosti od 300 metara od kuće nalazi se sportski teren zvani “Lazinovac”, okružen crnogoričnim stablima. Pored terena protiče čist planinski potok, a u upotrebi je kvalitetan izvor pitke vode.

Planinarska kuća posjeduje 35 ležaja, dnevni boravak, kuhinju, mokri čvor…Domar planinskog društva je stalno prisutan u objekto i uvijek je spreman biti na usluzi gostima koji borave u kući. Osim za druženje planinara iz BiH planinska kuća je sa svojim sadržajem pogodna i za boravak i pripreme sportskih ekipa u svim godišnjim dobima, za prijem i smještaj eskurzija; za boravak domaćih i stranih turista, održavanje škola prirode, za posjete i izlete građana, za odmor i rekreaciju…
Što se tice hrane, kuća nudi svoje obroke uz predhodnu najavu, a gosti mogu i sami sebi pripremiti jelo upotrebom kuhinje koja je na raspolaganju gostima.

Planinarska kuća PD-a “Svatovac 47” jedno je od rijetkih mjesta na području općine Lukavac gdje se još uvijek svim čulima može uživati u prirodi. Udaljena manje odpetnaestak kilometara od samog grada, ova planinarska kuća idealno je odredište za izletnike i ljubitelje prirode.

Uređen i čist okoliš, staze za pješačenje, biciklistička staza, igraonice za djecu, natkriveni stolovi i klupe samo su dio onoga što ovaj objekat nudi. Izletište “Svatovac” je ugodno mjesto za uživanje i odmor, sa predivnim pogledom na Poljice, Jezero Modrac i Prokosoviće.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR