Pepelari kod Zenice

Pepelari kod Zenice

859 views
0
PODIJELI

Pepelari su izletište udaljeno 48km od Zenice, u podnožju planine Tvrtkovac, na nadmorkoj visini od 770 m. Posjeta ovom izletištu, koje je okruženo gustom borovom šumom i živopisnim terenima, neponovljiv su doživljaj za izletnike, rekreativce i ljubitelje prirode iz Zenice i drugih gradova. Za ovaj predio u pogledu flore i faune može se reći da je priroda zaista bila izdašna. Tu srećemo mješavinu listopadnog drveća i četinara. Predio je bogat lovnom divljači, ljekovitim biljem, gljivama.

Zanimljivo je da u selu Pepelari rastu muška tisa obima 390 cm i ženska, obima 483 cm. Navedene tise su bile pod zaštitom u bivšoj državi, a sada imaju prividnu zaštitu i prepušteni su brizi mještana i planinara. Prije 10 godina u Hrvatskoj su pronašli tisu obima 270 cm i brojanjem godova ustanovili su da je stara 2021 godinu. Ako se obim navedenih tisa uzme kao jedan od parametara, proizlazi da je starost ženske tise na Pepelarima približno 3000 godina, pa čak mogi i smatrati vjerovatno najstarijim u svijetu.

Na Pepelarima, na nadmorskoj visini 704 metara nalazi se Dom zdravstvenih radnika, kojim upravlja Planinarsko društvo „Tvrtkovac“ iz Zenice. Najlakši prilaz domu je autobusom od Zenice do Sebuja, a odatle za tri sata laganog hoda i laganog uspona preko Rogatke ili Bistrovca do doma. Drugi put je cestom od Begovog Hana do sela u dužini od 9 km, a do doma još 30 minuta hoda ili autom makadamskim putem od Begovog Hana do doma 15 km.

Dom je poprilično komforan, u prizemlju se nalaze sobe za spavanje sa 24 kreveta i sobom za domara. Osim kuhinje i sanitarnog čvora  nalazi se i prostorija za dnevni boravak predviđena za 40 osoba. U potkrovlju se nalaze dva lijepo uređena apartmana sa kupatilom i toaletom. Dom posjeduje etažno grijanje, struju, vodu i telefon. Tu je i šadrvan u kojem se nalazi veliki kamin za roštilj i ražanj, stolovi i sećije. Dom ima uređenu vlastitu infrastrukturu, stalnog domara što u potpunosti ispunjava uslove za aktivan boravak, odmor i rekreaciju.

Kontakt:

061 813 453

061 792 126

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR