Ovako izgledaju Bijambare ovih dana…

Ovako izgledaju Bijambare ovih dana…

395 views
0
PODIJELI

Obzirom da je vikend pred nama, a vrijeme svakako netipično za mjesec januar, ekipa GZV portala potrudila se da Vam slikama (slikanim danas, 10.01.’14) dočara i odgovori na pitanje ili pomisao kako bi bilo ovih dana posjetiti Zaštićeni pejzaž “Bijambare”. Naravno, odluku prepuštamo Vama, a Bijambare trenutno ovako izgledaju…

Na putu Sarajevo-Olovo, 31 kilometar od Vogošćanske petlje, odvaja se šumski put dug oko 2 km, kojim se kroz prelijepi ambijent crnogorične šume dolazi do Bijambara.
Na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 m nalazi se gusta zimzelena šuma sa različitim vrstama borova, koja obiluje svježim zrakom. Tu su također i predivni pašnjaci kojima protiču dva potoka i pritom stvaraju mala jezerca koja poniru pod zemlju, u stjenovitu podlogu sačinjenu od karstificiranog krečnjaka.

Neposredno uz planinarsku kuću “Bijambare” nalazi se značajna prirodna rijetkost Bijambarska pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta: Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH.

Zavisno od vaših zanimanja na Bijamabarama možete uživati u:
-Biciklistička,obrazovna i šumska staza.
-Područje opremljeno planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igrališta za djecu (Drveni grad).
-Izvanredne mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode, te za relaksaciju i odmor cijele porodice.
-Ugostiteljske usluge unutar područja trenutno pruža Planinarski dom Bijambare koji je u nadležnosti Planinarskog društva Zvijezda-Ilijaš.

Ulazak u Park se plaća, cijena za odraslu osobu je 2 KM, a za djecu do 7 godina starosti je besplatno. U ovo je uračunat i parking te upotreba toaleta u Parku.
Ukoliko želite umjesto pješačenja ići biiklom, a isti niste ponijeli, na ulazu ga možete iznajmiti, prvi sat je 3 KM, svaki naredni 2 KM.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR