Otkrijte tajnu zvanu „Tajan“!

Otkrijte tajnu zvanu „Tajan“!

6.791 views
0
PODIJELI

Park prirode Tajan jepodručje na tromeđi kakanjske, zavidovićke i zeničke općine i prije nekoliko godina je postao zaštićena zona.

Pokret zelenih, planinarska udruženja, speleološka društva i ljubitelji prirode učinili su izrazit napor kako bi ovaj mali, lijepi ćošak Bosne i Hercegovine postao zaštićeno područje.

Planina Tajan okružena je gradovima: Zenica, Zavidovići, Kakanj, Žepče i Vareš. Njena nadmorska visina iznosi 1297m.

Izuzetne prirodne ljepote, veliki broj endemskih biljnih i životinjskih vrsta, brojna arheološka i paleontološka nalazišta, te jame i pećine spomenika prirode Tajan, koji zauzima oko 5.000 hektara površine, nekada poznate tek zaljubljenicima priorde, postale su tako dostupne turistima.Svi ljubitelji prirode u Parku prirode Tajan mogu steći određena iskustva i doživjeti ljepote ovog parka prirode – od adrenalinskih sportova, preko raftinga do XC cross trke.

Posljednjih godina, polako se stvaraju i uvjeti da ovo područje postane turističko odredište – izgradnja infrastrukture i obogaćivanje sadržaja, obuka vlasnika smještajnih kapaciteta, obuka planinskih vodiča, Gorska služba spašavanja, nabavka opreme za GSS…

Planine ovoga parka imaju guste crnogorične šume i beskonačne staze u brdima, pružaju ljubiteljima prirode veliki broj mogućnosti za aktivan boravak u prirodi.

Područje je bogato kanjonima. Kanjon Mašica je jedan od najljepših kanjona u sjevernom dijelu zemlje. Najveća dubina kanjona je 350 m. Kada su obilne kiše i kada kanjon ne može da prihvati svu vodu, formira se prelijepi potok Suhodol. Kanjon je na pojedinim mjestima širok samo 3 metra, a nekada su ova mjesta bila čak i uža, ali su proširena kako bi se mogla vršiti eksploatacija šume.

Kanjon je prepun pećina koje su idealna prebivališta medvjedima tokom njihovog zimskog sna. U Lukinoj pećini pronađeni su ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari preko 15.000 godina. Ova pećina je pristupačna čak i amaterima. Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine i otkrivena je u maju 2004. godine, i prepuna je dvorana ukrašenih prelijepim pećinskim nakitom, stalagmitima i stalagtitima.

Među endemskim biljkama ovdje se može pronaći endemski Bosanski Ljiljan (Lilium Bosnaiacum), koji je vijekovima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je 30 cm široki bršljan (hedera helix). Na nekih 10 km od parka “Tajan” raste Gegersenova mlječika (Euphorbia gregersenii fam, Euphorbiaceas), još jedna zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka.

 

Guste šume koje prekrivaju cijeli park su dom medvjedima, vukovima, lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima i lještarkama (vrlo spretne i životnoj sredini prilagodljive šumske koke). Sve pećine na području su dom šišmišima koji su ozbiljno ugroženi u Evropi i crnim medvjedima. Rječice i potoci su bogati ribom i rakovima. Osim nalaza pećinskog medvjeda, paleontološkim istraživanjima su otkriveni i skeleti pećinske hijene i crvenog jelena, stari preko 15.000 godina.

Sve ovo, uz dva vodopada rijeke Gostović koja protiče kroz Park prirode „Tajan“, dodatni su razlog da ovu planinu obiđu istinski ljubitelji prirode, a među njima i skauti iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva.

Na prostoru Tajana je do sada registrovano 84 speleološka objekta. Nisu završena istraživanja svih objekata. Najduži i najdublji od njih je sistem «Ponor kod brvnare – jama Atom» ( duzine 2000m i dubine 220m) čije istraživanje nije završeno. Ovaj sistem bi se trebao spojiti sa ponorom Novara koji je dug 341m i dubok 177 metara. Očekuje se i pronalazak novih speleoloških objekata.

Tajan je izuzetno lijep park i onaj ko ga jednom vidi poželjet će doći ponovo u ovu oazu mira i blagodati. Područje Tajana je izuzetno bogato prirodnim ljepotama i fenomenima. Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, kanjoni, endemske biljke, šume, divljač, pećine, jame, ponori, kameni mostovi sa pećinama, vodopadi, dugački podzemni tokovi, veliko kraško vrelo, arheološka i palanatološka nalazišta čine ovo područje jedinstvenim u regionu.


Inače, na ovo područje se naslanjaju izletišta Kamenica i Ponijeri.

Do Parka Prirode Tajan iz Sarajeva se može doći iz dva pravca. Ukoliko idete pravcem prema Kaknju, do kojeg iz Sarajeva ima 50-ak kilometara, skrećete na regionalni put za izletište Ponijere. Drugi pravac iz Sarajeva je prema Zenici i Doboju. Nakon Zenice, nekih 30-ak kilometara skrenete za Zavidoviće. Od Zavidovića nastavite nekih 16 kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu Parka

Najkraće, u parku Tajan se zaista može odmoriti, opustiti te mnogo naučiti o prirodnim ljepotama kojima raspolaže Bosna i Hercegovina.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR