Neiskorišteni turistički potencijal: Slapovi Kozice i Kašteli

Neiskorišteni turistički potencijal: Slapovi Kozice i Kašteli

461 views
0
PODIJELI

…Iz ovog grada se ne može produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati… “

Ovako je pisao naš putopisac Alija Isaković o Fojnici, prelijepom bosanskom gradiću, očaran činjenicom da se iz ovog grada ne može nastaviti putovanje, već se morate vratiti istim putem, kojim ste i došli ili zauvijek ostati u njemu.

Pored mnoštva prirodnih ljepota kojima raspolaže ovaj kraj, u blizini Fojnice,na lokalitetu Pridole se nalazi, za turiste nova atraktivna destinacija, slapovi Kozice, koji svojom ljepotom plijene pažnju kako nove turističke atrakcije tako i u pogledu same njegove zaštite.

Slapovi Kozice udaljeni su nekih 12-tak kilometara od Fojnice. Ukupno 4 prelijepa vodopada, oduvijek su plijenili pažnju mnogih fojničkih gostiju. Najviši je visok oko 20 metara.

Lokalitet je dostupan za sva vozila osim u periodu većih snježnih padavina. Pristup samim slapovima je nešto teži, zbog strmog terena. U neposrednoj blizini se nalazi i lijepo uređeni plato sa pitkom, izvorskom vodom, hladnjacima i ognjištem.

Odatle se pruža fascinantan pogled na cijeli dolinu rijeke Kozice, oko koje se nalaze mnogobrojna sela. S ovog je platoa moguće vidjeti i stari grad Kaštele, te tekije u Vukeljićima.

U blizini lokaliteta slapova Kozice nalaze se ostaci građevine nazvane Kašteli gdje su boravili Franjevci i po legendi tu je bio i fra Anđeo Zvizdović odakle je 28. maja 1463. godine dočekao Sultana Mehmeda el-Fatiha II Osvajača u polju Milodražje, nakon osvajanja utvrđenja Jajce te slamanja otpora u tadašnjoj Bosni, a kojom prilikom je dobio poznatu Ahdnamu – ukaz bosanskim franjevcima i svom krščanskom narodu o slobodi vjeroipovjesti, posjedovanja imovine te slobodi kretanja u ovim krajevima.

Tom prilikom je Sultan ogrnuo fra Anđela Zvizdovića plavim plaštom sa zvijezdama koji se i danas čuva u Franjevačkom muzeju Fojnice zajedno sa Ahdnamom.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR