Magareća farma u Zavidovićima

Magareća farma u Zavidovićima

653 views
0
PODIJELI

Što se tiče druželjubivosti, magarci su baš kao ljudi – svaki ima svoj karakter po kojem se razlikuje od onog drugog, kazao je za Furaj ba vlasnik Alen Jusupović

Alen Jusupović iz Zavidovića imao je  – želju, volju i ljubav, a novce je osvojio na konkursu USAID-a u okviru programa „Imam ideju“. A ideja se zvala pokretanje farme. I dok se svi odlučuju za farme krava, koza ili ovaca, Alen se odlučio za uzgoj magaraca. Tako je nastala prva i za sada jedina farma ovih životinja u našoj zemlji.

Na farmi, koja je zapravo prava seoska bajka, trenutno živi 15 magaraca i jedan konjić poni. Porodica Jusupović uskoro planira osnivanje zoo vrta sa isključivo domaćim životinjama, gdje će roditelji moći doći sa djecom i pobjeći od svakodnevnog stresa. Nakon toga, kreće se u razvoj ruralnog turizma, osnivanja malog etno sela u kojem ćete moći prenoćiti i jesti isključivo domaću hranu, onu koju domaćini sami proizvedu.

farmazavidovici

Magareće mlijeko je jako zdravo, gotovo se može reći da je prirodni lijek, posebno za plućne bolesnike. Jedna litra košta stotinu maraka, prodaja ide dobro, a ono što se ne proda, Jusupovići koriste za proizvodnju prirodnih kozmetičkih preparata, krema i balzama od kombinacije mlijeka, meda i maslinovog ulja i trenutno su okupirani njihovom promocijom. Odgovor tržišta je odličan i vjeruju da će sve planove koje imaju, uz puno truda i malo sreće, i uspjeti ostvariti.

 

magareca-farma-u-zavidovicima

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR