Ljepote rijeke Sokočnice

Ljepote rijeke Sokočnice

360 views
0
PODIJELI

Rijeka Sokočnica izvire kod sela Zagorići u podnožju Crnog vrha na 1.141 metara nadmorske visine, na obroncima planine Lisine. Protiče između sela Gerzovo i Trnovo u mrkonjićkoj općini, čineći prirodnu granicu između ta dva naseljena mjesta. Nakon par kilometara, Sokočnica ulazi u duboki kanjon dugačak desetak kilometara, u kome se nalazi i tzv. Sokolačka pećina koja je svakodnervno dostupna posjetiocima.

 

Rijeka protiče ispod zidina tvrđave pod imenom Soko Grad. Ulijeva se u Plivu u šipovačkoj općini, a ušće je udaljeno samo 3 kilometra od centra ovog grada. Ovo mjesto je veoma interesantno za šetnju i fotosafari, jer pored uređene staze, možete primjetiti i veoma rijetku porodicu dabrova.

Na rijeci se nalazi ukupno 18 vodenica, od kojih je samo nekoliko u funkciji. Na Sokočnici se nalazi i ribnjak u kome se uzgaja uglavnom potočna pastrmka.
Ukoliko se odlučite posjetiti ovo područje, sve što vam je potrebno za potpuno uživanje su, prije svega, dobra volja, udobna obuća, ranac, voda i fotoaparat. Ovo posljednje čisto iz razloga, jer ćete sigurno poželjeti da slikate detalje staze uspona na Vitorog, ili da po povratku sa prijateljima podijelite prizore slapova i vodopada rijeke Sokočnice.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR