Livanjski divlji konji

Livanjski divlji konji

1.273 views
0
PODIJELI

Na ogromnim prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja, samo desetak kilometara udaljenih od grada Livna, opuštajući mir koji vlada ovim područjem narušava galop više od dvije stotine divljih konja! One koje put nanese na područje Kruzi, od Korićine do Borove glave, impresionirat će očaravajući prizor krda divljih konja, koji u potrazi za dobrom travom, soli i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara.

Izvorno to nisu divlji konji, nego su potomci pitomih konja koje su vlasnici, dolaskom mehanizacije, prije pola stoljeća počeli puštati na slobodu, u prostranstva kamena i trave između Kupresa i Livna da sami brinu o sebi.

U šetnji i potrazi za ispašom divlji konji pređu niz proplanaka, a obitavaju na gotovo 140 kvaratnih kilometara, većinom na visoravni Krug.
Prate ih ljudi koji im nose hranu zimi, ili ih dva puta godišnje prebrojavaju, a zaslužni su i za njihovu zakonsku zaštitu na lokalnom nivou.

Divlji konji na ovim prostranstvima, skoro pedeset godina žive pod otvorenim nebom, prepušteni sami sebi, nemilosrdnim vremenskim uvjetima, jakim zimama i napadu divljih životinja kojih u okolnim šumama ima mnogo. Opstali su samo zahvaljujući predjelima koji su bogati travom.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR