Kompletan vikend uz kompletnu uslugu za samo 50 KM !

Kompletan vikend uz kompletnu uslugu za samo 50 KM !

454 views
0
PODIJELI

Planinski dom Husremovac se nalazi na nadmorskoj visini od 975 m u podnožju planina Treskavice i Bjelašnice.

Od Sarajeva je udaljeno 30 km, nalazi se na području Općine Trnovo, Dejčići i do njega vodi asfaltni put.

Planinski dom „Husremovac“, jedan je od sprecifičnih objekata koja se nalazi na Treskavičko-Bjelašničkom platou, prostor Presjeničkog područja, između sela Dejčići i Ledići, spada u ambijentalno ruralnu cjelinu.

Naime samo područje oko Planinskog doma Husremovac naziva se još „vazdušna banja“ jer se u tom okruženju podudaraju kontinentalna, mediteranska i oštra planinska klima alpskog tipa koja je idealna za liječenje, kako onih koji imaju respiratornesmetnje ili oboljenja,  tako i onih koji imaju smetnje prouzrokovane nezdravim načinom ishrane, stresom ili užurbanim načinom života.

husr2

Cijeli prostor ispresijecan je brojnim manjim rijekama, potocima, vrelima, izvorima, vodopadima te treba napomenitu da su vrela i izvori poznati po čistoj, pitkoj i ljekovitoj vodi. Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti.

Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima nalazimo husr3različite vrste ljekovitog, jestivog, aromatičnog i vitaminskog bilja (mrazovac, kantarion – žuti i crveni, preslica, metvica ili nana, kamilica, velebilje, lincura, kunica, majčina dušica, malina, kupina, divlja ruža, macina trava, dobričica, iva trava, šipurak i druge,  koje su ujedno i medonosne).

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR