Kazani kod Trnova, obavezno „izletničko gradivo“

Kazani kod Trnova, obavezno „izletničko gradivo“

5.465 views
0
PODIJELI

Općina Trnovo obiluje raznim prirodnim znamenitostima pogotovo izuzetno čistim izvorima pitke vode, riječnim tokovima Željeznice, Crne i Bijele Rijeke, Rakitnice…

Selo Turovi, četiri kilometra udaljeno od Trnova, bili su i ostali polazna tačka za izlazak na Treskavicu, na njena jezera po kojima je i najpoznatija među bosanskohercegovačkim planinama.

Upravo u blizini mjesta Turovi rijeka Željeznica nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, tiho ulazi u uski kanjon koji je sama rijekaizdubila u mekanom kamenu krečnjaku a što je preporuka portala gzv.ba za jedan od Vaših narednih vikend izleta.

Iznad sela Turovi kod Trnova sastaju se Godinjski i Hrasnički potok koji čine rijeku Željeznicu, a nedaleko od svog nastanka rijeka je udubila svoje korito duboko 10 m, široko 2-4 m i dugo 150 m i napravila krečnjačku gredu – kazan kroz koje voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali “Kazani”. Ljepotu ekzibicija vode možemo zahvaliti malenom prostoru koji je uzak i nikako ne može odoljeti snazi vode čija snaga trajno ostaje u sjećanju posjetioca.

Na tom mjestu svaki posjetilac se divi neobičnoj slici koju je plahovita planinska voda napravila u krečnjaku, s toga je ovaj lokalitet postao istoimeno izletište.Kazani su i najatraktivnije mjesto u kanjonu rijeke Željeznice i tim zaslužuju titulu prirodnog fenomena i značajne turističke atrakcije. Sami Kazani su dovoljno široki kako bi se unutar njih formirali slapovi i virovi u kojima se ogleda čistoća planinske rijeke.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR