Kakanjska močvara “Bistrik”

Kakanjska močvara “Bistrik”

538 views
0
PODIJELI

Ukoliko bi željeli nešto drugačiji izlet i užitak u prirodi, posebno interesantna je kakanjska močvara “Bistrik”, gdje možete uživati u čarima ovog močvarnog području u kojem su nastanjene brojne vrste rijetkih ptica.
Naselje Bistrik je smješteno 7 km jugoistočno od grada Kaknja, na putu Kakanj-Kraljeva Sutjeska. Mjesto se, većim svojim dijelom, nalazi na zaravni (prosječno 455 m nadmorske visine), omeđeno sa zapada i juga selom Bjelavići, a sa istoka selom Crkvenjak.

Na lokalitetu Gaja, kako glasi narodni naziv za područje tromeđe sela Haljinići, Crkvenjak i Bistrik, smješteno je močvarno područje “Bistrik”  (na koje otpada, otprilike, 1 km² od 462 km² općine Kakanj). Isto je nastalo umjetnim putem kao posljedica podzemnog rada rudnika “Haljinići”. Punjenjem vodom većeg kratera, nastalog razuđivanjem zemlje, stvoreno je veće jezero koje nastanjuju, između ostalog, i ptice selice.

Na tom lokalitetu, trenutno, registrirano je 210 ptičjih vrsta koje tu nalaze mjesto za odmor i/ili gniježđenje. To je, otprilike, 2/3 cjelokupno registriranog broja u BiH (u BiH je od 1878. do 2012. registrirano 336 ptičjih vrsta), s tim, da se neke od njih više ne mogu naći kod nas.
U cilju zaštite i unapređenja življenja ptica selica ovo je područje uvršteno pod okrilje Zakona o zaštiti prirode.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR