„Javorov do“, izletište umjetničke ljepote

„Javorov do“, izletište umjetničke ljepote

2.069 views
0
PODIJELI

Manje je poznato da naša olimpijska ljepotica Bjelašnica nudi i druga, manje poznata, ali ne manje ugodna mjesta, pored nekih turističkih atrakcija za koje su manje-više gotovo svi čuli.

Jedno od takvih je i mjesto „Javorov do“ na 1.250 metara nadmorske visine.

Pored vještačkog jezera, natkrivenih mjesta za odmor ili jelo, drvenih klupa, kamenih staza i potočića, tu je i kameni amfiteatar, teatarska scena na otvorenom, izgrađena s namjerom da na njoj predstave izvode studenti Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.
„Javorov do“ je u privatnom vlasništvu ali dostupno svim posjetiteljima mada je prilično nepoznat javnosti, čak i za one koji provode puno vremena u prirodi na Bjelašnici ili obližnjim planinama.

Znajući da na Bjelašnici nema jezera, posjetioci vjerovatno nisu ni išli u potragu za ovom lokacijom koja je, može se zaključiti već samo na osnovu fotografija, idelna destinacija za odmor u prirodi.

Za one avanturističkog duha, treba istaći i blizinu pećine Klokočevica.

Iako se osjeti da je kompleks nedovršen, ipak u svakom detalju možete osjetiti kvalitet i veliku pažnju s kojom je i ovo mjesto zamišljeno.

„Javorov do“ je mjesto pogodno i za umjetničke duše koje traže smiraj u srcuplanine ali i za idealan porodični vikend ili druženje u prirodi.

“Javorovog dola” najlakše je doći asfaltnim putem preko poznatog skijališta Babindo prema Šabićima, na nekih 1,5 km skrenete lijevo (postoji putokaz) i dalje vozitedobrom makadamskom cestom 1,5km sve dok ne vidite ulaz ovog živopisnog izletišta.

Do ovog lokaliteta može se doći i iz pravca Dejčića mada taj put nije označen.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR