Izvor Svetinja, za „ibret“, divljenje i potpun odmor

Izvor Svetinja, za „ibret“, divljenje i potpun odmor

427 views
0
PODIJELI

Na području bužimskog naselja Čava nalazi se misteriozni izvor u narodu poznat kao Ibret izvor ili Svetinja. Otkako je «kika i vijeka» ovo je vrelo magično privlačilo ljude zbog nesvakidašnje pojave: iznenada voda poteče iz kamena, teče šezdesetak minuta i nestane, da bi se ponovo pojavila nakon sat vremena. Pred prizorom čovjek u isto vrijeme ostaje i zbunjen i zadivljen. Ili, kako to neko reče: Dok Ibret voda teče, insan (čovjek) šuti!

Izvor “Svetinja“ predstavlja ponudu jedinstvenog turističkog  proizvoda koji  po namjeni, lokaciji i svrsi je  jedinstven na području   općine Bužim i USK-a. Izvor se nalazi 12 km istočno od Bužima, nadomak starog grada Čavnika.

Ako odlučite da vikend provedete na izvoru – Svetinja, tom najčudnijem prirodnom fenomenu u našoj domovini, u okruženju autentičnog prirodnog ambijenta, doživjet ćete nešto sasvim novo, a vaš aktivni odmor biće potpun.

Od svega ovog Bužimljani su izgradili kult autentične bosanske duhovnosti koja izražavanje u svojoj kuturi stalno dovodi u harmonični sklad sa prirodom.

Tradicija korištenja izvorske vode “Svetinja“ seže u daleku prošlost, i već tada se je uvidjela ljekovitost i prirodna rijetkost-fenomen pojave izvorske vode.

Voda izvire u ozelenjenom ambijentu iz izvora koji svaki 45 minuta, presušuje i naglo se pojavi voda u izvorištu, i slijeva se niz vodopad visine 16 metara.

Stoljećima je Ibret izvor bio čuđenje i divljenje za ljudski rod.

Za njega se vezuje jedna od zanimljivih legendi koja kazuje kako je u dalekoj prošlosti šestog dana u mjesecu maju kroz ovo područje prolazila karavana putnika za Gvozdensko. Među putnicima je bila i djevojka nesvakidašnje ljepote, ali je bila slijepa.

Karavana je zastala pored izvora, kako bi se putnici osvježili i ugasili žeđ. Sačekali su da voda poteče.

Roditelji napojiše i umiše lijepu kćer kojoj oči zamagliše.Nedugo potom, dogodilo se čudo neviđeno: djevojka je progledala i kada je ugledala izvor dade mu ime Sveta voda! Legenda čak bilježi da se to dogodilo u podne 6. maja, kada se i dan-danas pojavljuje pomenutog dana u pomenutom mjesecu. Najstariji stanovnici Čave i Radoča skloni su kazati kako se još nije dogodilo da u šestomajsko podne oko 13 sati nema vode, ili, kako to vjernici upražnjavaju kazati, voda se pojavi čim se začuje ezan, poziv na molitvu.

Dok naučnici još uvijek tragaju za tajnom ovog prirodnog fenomena, obični svijet dolazi da doživi nešto što se drugdje ne događa. U grupama ljudi iščekuju kada će poteći voda, koja se pedesetak metara nizvodno obrušava sa okomite stijene visoke petnaestak metara praveći jedinstven slap od kog zastaje dah. Ne zna se šta više pobuđuje pažnju, kada voda hukne i «vrelo provrije», pa slap oživi, ili kada izvor u stijeni presahne i poput magije pred očima nestaje slap. U svakom slučaju, promatrač sa prostora Čave i Radoča nosi nezaboravnu uspomenu.

svetinja2

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR