Izletište Zeleni vir kod Olova

Izletište Zeleni vir kod Olova

3.698 views
0
PODIJELI

Rijeka Bioštica duga je oko 30-tak kilometara. Bioštica izvire ispod planine Devetak kod selaKnežine u općini Sokolac. Dvije najveće pritoke su joj Blatnica iKaljina. Zajedno sa rijekomStupčanicom koja joj se pridružuje u Olovu čini rijekuKrivaju.

Upravo pored Bioštice nalazi se jedna od glavnih vikend destinacija stanovnika Olova, ali često i mjesto za predah svima onima koji putuju na relaciji Sarajevo-Tuzla.

Na 2-3 km od centra grada Olova nalazi se prelijepo izletište i kupalište Zeleni vir.

I samo ime dovoljno govori o ljepoti ovog predjela, gdje se zelenilo bistre vode spaja sa vječnim zelenilom četinara. Između izletišta i grada su sagradene brojne vikendice, koje se skladno uklapaju u bogati prirodni ambijent. Upravo na ovom lokalitetu rijeka Bioštica je usporena branomkoja stvara lijep bazen i daje estetsko bogatstvo Zelenom viru.

Izletište Zeleni vir je pogodno i za djecu jer posjeduje dio mobilijara za igrališta ali najvažnija činjenica i glavni adut ovoga izletišta je zvuk rijeke koja neutralizira stres od posla, obaveza,dugog putovanja…
Prednost ovog izletišta je i to što ga nije tako teško pronaći. Ukoliko idete iz Sarajeva prema Olovu, odmah nakon prvog mosta prije ulaska u Olovo treba skrenuti desno i nakon toga dobrom asfaltnom cestom nakon 1,5 km ćete doći do kraja ceste i vidjeti Zeleni vir.

Ne možete promašiti i nećete se pokajati !

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR