Izletište Radilj kod Odžaka

Izletište Radilj kod Odžaka

854 views
0
PODIJELI

«Izletište RADILJ» se nalazi u mjestu Drenovac, općina Odžak, u srcu podvučjačkih bregova, u dolini gdje se potoci Rajkovac i Drenovac ulijevaju u Jošavicu, a između okolnih uzvisina Krndija, Kljenci, Osrednjak i Veliki Ninoš. Izletište je udaljeno od magistralnog puta Odžak – Bosanski Brod oko 4,5 km, djelimično asfaltiranim putem. Prilazni put vodi od omladinskog doma (trgovine) u Jošavi, kroz Gornju Jošavu do Drenovca. Nekada se u Drenovac moglo stići i iz Brusnice (pravac Brod) i Jošavice (pravac Modriča).

Izletište Radilj nudi boravak u netaknutom i nezagađenom prostoru. Ljepota prirode osjeća se na svakom koraku, prekrasne zelene livade kroz koje se provlače čisti šumski potoci, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Izletište je polazna tačka za mnoge planinarska rute. Po markiranim stazama, obilježenim putokazima može sa stići na «vidikovac Lipa» ili vrh Ninoš. Bezbroj je staza koje vode dublje u Vučjak do «Sedam vučića», vučjačkih visova… Prostor Drenovca, Brusnice i Kočijaša isprepleten je nebrojenim šumskim putevima, stazama i puteljcima koji pružaju mogućnost aktivnog boravka u prirodi.

Odmah iznad izletišta nalazi se lokalitet «Kaldrma» preko koga je vodio stari rimski put. Put je vodio od prelaza  Save (po nekim informacijama – mosta) preko Vrbovca i dalje prema Doboru, Nenavištu (Gradačac) i Soli (Tuzla). Oko sat vremena hoda od izletišta nalazi se arheološko nalazište Pivnica, nešto dalje i nalazište Kadar, a u blizini je i neeksploatirani rudnik uglja. Na izletište je uređeno 5- 6 ribnjaka bogatih raznim vrstama ribe i mamac su za strastvene ribolovce. Za odmor i zabavu postavljeno je više nadstrešnica i stolova, odnosno mjesta za roštiljanje, pečenje na ražnju ili saču. Uređene livade omogućuju bavljenje raznim sportovima…

Kontakt:

+ 387 31 767 010

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR