Izletište i odmaralište Bistričak kod Nemile

Izletište i odmaralište Bistričak kod Nemile

364 views
0
PODIJELI

Sedam kilometara od Nemile nalazi se izletište i odmaralište Bistričak koje zauzima površinu oko 50 000 m2.

Pripada rubnim obroncima planine Vlašić i nalazi se na 432 m nadmorske visine. Predio oko odmarališta izuzetno je pogodan za planinarenje, sport, lovni i ribolovni turizam.

Izuzetno cijenjeno izletište među izviđačima, planinarima, lovcima i svim ljubiteljima netaknute prirode.

Iznad ravne doline, kroz grane visokog drveća naziru se konture Pansiona Bistričak koji je jednostavno utonio u zelenilo.Tridesetih godina XX vijeka na području današnjeg odmarališta Bistričak napravljen je Planinarski dom koji se vremenom transformisao u Pansion.

Negdje ispod centralnog dijela izletišta dolazi do spajanja rječica Ograjine (lijeva pritoka) i Bistričke rijeke (desna pritoka) i nastaje rijeka Bistričak koja se oko šest kilometara nizvodno, kao njena lijeva pritoka) ulijeva u rijeku Bosnu.

Uzvodno uz rječicu Ograjinu prostiru se prekrasni predjeli za ribolov, kampovanje, izlete, planinski biciklizam (mountain bike). Tok rječice prati loš makadamski put koji je trebao da posluži kao orijentacioni pravac regionalnog puta Nemila -Teslić, čiju izgradnju su zaustavila ratna događanja u BiH 1992-1995.

Bistričak pruža izvanredan ugođaj svježine u vrelim ljetnim danima.

Uređeni sportski tereni, te dobro osmišljena mjesta za izletničko spravljanje hrane i odmor, kao i nekoliko ugodnih restorana i objekata za smještaj koji nude svježu pastrmku i druge specijalitete bosanske kuhinje, sve to daje Bistričaku neponovljivi šarm i ugodu boravka u prirodnom okruženju koji nadahnjuje žuborom potoka i pjesmom ptica koja nastanjuju bistričke zimzelene i listopadne šume.

Odmor kakav nam je potreban!

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR