Izlet na Prenj i Čvrsnicu, fascinirajući doživljaj !

Izlet na Prenj i Čvrsnicu, fascinirajući doživljaj !

4.358 views
0
PODIJELI

Svi oni sretnici, kako domaći tako i inostrani posjetioci, koji su imali priliku pohoditi naše prelijepe planine Prenj i Čvrsnicu, bez izuzetaka, naprosto su ostajali zatečeni viđenim i onim što one nude.

Postoji samo jedan problem kod svakoga ko posjeti ove “Hercegovačke Alpe” a to je da
čovjek nezna gdje prije da pogleda, ili u šarenilo boja ili u fascinirajuće vrhove.

Kaže se da se Prenj ne osvaja, Prenju se hodočasti. Zašto?
Prenj se odlikuje lijepim vrhovima, vijugavim zubčastim grebenima, velikim plazinama, kotlastim cirkovima širokog dna i stmih strana.
Pogled se pruža stotinama kilometara i nestaje ga u daljini.
Sve to ostaje u nezaboravnom sjećanju posjetilaca ove hercegovačke planine.

Čvrsnica je visoki planinski lanac koji se proteže jugozapadno od Jablanice.

Odvojena je dolinom rijeke Neretve od Prenja i ostalih visokih planinskih lanaca jugoistočne BiH.

Kod Čvrsnice je teško odrediti u kojem godišnjem dobu je ljepša i privlačnija.

Velika vrijednost biodiverzititeta ove oblasti je karakterizirana prisustvom velikog broja endemskih i reliktnih biljnih zajednica koju je moguće naći u ovoj oblasti zahvaljujući glacijalnim procesima.

Ono što se može izdvojiti jeste obilan biljni i životinjski svijet koji se može upoznati iskjučivo na planinama Prenj i Čvrsnica, prvenstveno endemske životinje Alpski TRITON ( Mesotriton alpestris) kao i biljna vrsta RUNOLIST ( Leontopodinum alpinum) i Bosanski Ljiljan (Lilium bosniacum).

 

PSD Vilinac Jablanica sa svojom vodičkom službom pruža svima onima koji su željni uživati u ovim čarima nenarušene prirodne ljepote organizaciju posjete Prenju i Čvrsnici te adekvatan smještaj na novoizgrađenom domu Vilinac koji se nalazi na     1961m n/v i do koga vodi jako lijepa i prohodna staza.

Što se tiče pojedinosti oko organizacije izleta na Prenj i Čvrsnicu, svi zainteresovani mogu se podrobnije informisati na broj telefona 061 043 241, kontakt osoba Sabahudin Spahović ili putem e-maila nemineri@yahoo.com.

Cijena organizacije izleta uz vodiče iznosi 50 KM po danu + troškovi prevoza do mjesta odakle se kreće pješice koje plaćaju izletnici.

Zavisno od odredišta cijene prevoza u oba smjera ne prelaze 100 KM.

 

Planinarski dom Vilinac je glavni objekat istoimenog društva,on je rezultat napora svih članova PSD „Vilinac“- Jablanica, građana ovoga grada i ostalih prijatelja.

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti u domu Vilinac, trenutno je na raspolaganju oko 40 mjesta a cijena noćenja po osobi je 10 KM za članove bilo kojeg planinarskog društva, za ostale cijena spavanja iznosi 15 KM.

Inače u domu Vilinac tokom prošle godine zabilježeno je 751 posjeta od čega 289 noćenja.

Uz ljubazne domaćine u domu Vilinac možete uživati u raznim vrstama kuhanih jela, toplih napitaka, osvježavajućih napitaka a imate i mogućnost pripreme jela po narudžbi.

Cjena kuhanih jela je 5 KM (grah,gulaš), supa 2 KM, čajevi od planinskih trava 1 KM, kafa 1KM,  sokovi 3 KM, pivo 4 KM, domaće rakije (loza i šljiva) 2 KM a za pripreme jela po narudžbi cjena se dogovara na licu mjesta ili u pripremi organizacije posjete.

Sa lokacije doma Vilinac moguće je organizovati obilaske atraktivnih lokacija poput Hajdučkih vrata, jezera Crvenjak, Ledenog jezera, uspon na najveći vrh Čvrsnice Pločno (2228m n/v), vrh Trinjača koji pruža izuzetan pogled na kompletan masiv planine Prenj i kanjona rijeke Neretve a, kada je lijepo vrijeme, pogled se prostire sve do obronaka Treskavice i Visočice, u daljini planine Zelengore i dalje.

U organizaciji PSD Vilinac također su moguće posjete nekropolama stećaka na Risovačkom polju, jednodnevni  izleti na planinu Vran, posjete samostanu u Masnoj luci, posjete grobu DIVE GRABOVČEVE, posjete vazdušnoj banji u Divoj Grabovici koja se nalazi 4 kilometra od magistralnog puta M-17 Jablanica – Mostar i gdje je također u ponudi obilazak atraktivnih lokacija kao što su nekadašnje Savezno lovište Džemala Bijedića, posjeta planinarskim kućama Tise 1361m n/v  i Žlijeb 1000m n/v. Tu je još i Bivak pod stjenom Velikog Kuka, gdje je moguće organizovati alpinističke uspone u stijenu Veliki Kuk koja je visoka 1000 metara i gdje su se prije rata alpinisti pripremali za uspone poput Mount Everesta i sl.

PSD Vilinac na planini Prenj nudi i posjetu srednjovjekovnom gradu Borovac, lokaciji koja je udaljena svega 2 sata hoda od naselja gdje se može organizovati ručak sa tradicionalnim seoskim načinom spravljanja hrane (pite ispod sača, pura od domaćeg kukuruznog brašna, kravlje i kozije mlijeko, mlaćanica i sl.) i mnoštvo drugih specijaliteta poput pečene jagnjetine na ražnju.

Cijene smještaja u samom gradu Jablanica kreću se od 10 do 20 KM/ noć.

Vrijedi napomenuti da za grupe posjetilaca koje dolaze iz inostranstva PSD Vilinac ima i prevodioca, kao i da je za sve posjetioce tokom obilaska planina obezbjeđena pratnja pripadnika Gorske službe spasavanja  stanica Jablanica.

PSD Vilinac Jablanica

Tel. 061 043 241,

E-mail:nemineri@yahoo.com

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR