Etno selo “Stanišići”, odmor izvan sadašnjeg vremena i prostora

Etno selo “Stanišići”, odmor izvan sadašnjeg vremena i prostora

454 views
0
PODIJELI

Na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo “Stanišići”.

Etno selo “Stanišići”, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života.

Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića.

Više od nekoliko godina on je putovao po selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Rezultat je autentično planinsko selo usred semberske ravnice.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline, Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera.

Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mljekarnik,kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji.

Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917 godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita.

Mljekarnik je iz 1948 godine. To je zgradica za preradu mlijeka i čuvanje mliječnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mljekarnici su bili dobro provjetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.

Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju.

U jednoj od kuća smještena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti. U fazi izgradnje je još nekoliko objekata u koje će biti smještena kovačnica, tkačnica i grnčarska radionica.

Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

Duhovna cjelina vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primjerak srednjevjekovne gradnje.

U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

Autentične drvene kuće su svojom unutrašnjošću prilagođene savremenim potrebama gostiju. Ukrašene su sa dosta suvenira i starih stvari iz tog perioda. One sadrže apartmane rađene u najprefinjenijoj hrastovini sa kupatilima od prvoklsanog kamena i mermera.

CJENOVNIK SMJEŠTAJA U APARTMANSKOM NASELJU

jednokrevetna soba 60 KM 30.80€
dvokrevetna soba 90 KM 46.16€
apartman za 2 osobe 140 KM 71.80€
apartman za 4 osobe 160 KM 82.06€
dnevni boravak 64 KM 30.80€

Cijena uključuje noćenje sa doručkom

Suvenirnica

U prizemlju drvene kuće iz 1933. godine nalazi se prodavnica starih proizvoda rađenih isto kao prije mnogo godina.

Ovdje se mogu kupiti razglednice, pletene stvari od vune, predmeti sa znakom etno sela, drvene činije, tkački proizvodi i slično.

Najvrjednija je ponuda etno radionice, a to su unikatni proizvodi od drveta (stolice, tronošci,…)

Vožnja vozićem po etno selu „Sa stanice u Podlugovima“ možete krenuti na romantičnu vožnju po etno selu. U ovoj jedinstvenoj vožnji po selu oko jezera uživaju i dječica ali i oni nešto stariji.   Igraonica za djecu u sklopu Ellasa nalazi se dječija igraonica sa svim pratećim sadržajima. ( trambolina, brodići, tobogani, rodeo…)

Hotel “Pirg” zauzima dominantno mjesto u “Etno selu Stanišići” uklapajući se u kompletan ambijent sela. Više detalja o hotelu i njegovim uslugama možete pročitati u našoj rubrici „Vikend odmor“…

 

 

Etno selo Stanišići

Pavlovića put bb , Bijeljina

Rezervacije i informacije (Hotel Pirg i apartmansko naselje):

+387 55 350 306 i +387 55 350 309

Rezevacija (Restoran ): + 387 (0) 55 351 651 i + 387 (0) 66 902 712

Informacije + 387 (0) 65 513 738

E mail: office@etno-selo.com

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR