Etno avlija Mačkovac- Muzej pod vedrim nebom

Etno avlija Mačkovac- Muzej pod vedrim nebom

1.361 views
0
PODIJELI

Izletište Mačkovac udaljeno je 5 km od centra Banovića. Smješteno je na lokaciji prema izletištu Zlaća i vrhu Konjuha uzvodno uz rijeku Oskova. Izletište se nalazi na granici sa općinom Živinice i poznato je po najposjećenijim prvomajskim praznicima u Tuzlanskom kantonu. U ovo doba godine,ipak, preporučujemo izlet koji bi sadržavao obaveznu posjetu prelijepoj Etno avliji, autora Refika Halilovića.

Neobični muzej pod vedrim nebom u ovom poznatom izletištu, je nešto što zaista vrijedi posjetiti.

Ovaj jedinstveni etno prostor posjeduje više kuća, radionica, vodenica i drugih starih objekata, koji su prije više od stotinu godina bili dio tradicije naroda ovog kraja.

Ono što je novina za Etno avliju Mačkovac su razni suveniri sa natpisima ove sve poznatije avlije, jedinstvene u Tuzlanskom kantonu i BiH. Autor Refik Halilović od prodatih suvenira (razne olovke, lule, nargile za pušenje, muštikle, razni drveni muzički instrumenti, kao dvojnice i frule, privjesci za ključeve, šećernice od drveta, zidni satovi sa kartom BiH, sve vrste suđa-zemljanog, bakarnog  i drvenog, sačevi, peke, razni kotlovi) dograđuje Etno avliju Mačkovac.

U prelijepom prirodnom ambijentu otrgnut je od zaborava tipičan bosanski ambijent, na način što su restaurirane srednjevijekovne zidine bez upotrebe maltera, stare bosanske kuće šeperuše, sa više od 3 hiljade bakarnih, srebrnih, drvenih i keramičkih rukotvorina, ručnih radova domaćica, vezova i više od 1 600 starih knjiga i dokumenata, dobivenih od potomaka čuvenog đurđevičkog hroničara Mumina Trumića, koji je nastavio bilježiti sva zbivanja užeg i šireg zavičaja od svojih predaka, tako da ova dokumentacija obuhvata vrijednu zbirku staru više od 200 godina.

Svojevrstan  Zavičajni muzej izgrađen je pod vedrim nebom, a sadrži Begovu, Bukinu i Adin-begovu kuću, sa svim pratećim objektima  iz nekadašnjih vremena, sa starim namještajem, hamandžicima, pokućstvom, raznim predmetima i alatima koji su  služili za rad u kući i oko nje. Posebno je zanimljivo što je navedeni prostor prenesena i rekonstruisana rodna kuća jednog velikog čovjeka iz Sela Banovića, poznata po snimanju filma Ugljari, davne 1966.godine.

Osim pomenutih objekata tu su i dvije vodenice – Aljićka i Hrvatska, a u narednom periodu  ovaj etno prostor biće bogatiji za još 7 bosanskih kuća i 3 sojenice na Oskovi.

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa TK posjetili su Zavičajni muzej, oduševili se i dali najviše ocjene za postavku starih obejekata kraj Oskove, koji su potpuno autentični vremenu koje predstavljaju.

Kontakt informacije

Telefon 061 570-249
Email etnoavlija@hotmail.com

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR