Duga njiva na Trebavi kod Modriče

Duga njiva na Trebavi kod Modriče

817 views
0
PODIJELI

Duga njiva je potez u središtu planine Trebave sa prosječnom nadmorskom visinom od 400 -700 m. Sam vrh Duge njive (Trebavac) nalazi se na nadmorskoj visini 613 m/nv. Ovaj prostor je lociran između rijeke Spreče (sa južne strane), rijeke Bosne (na sjeverozapadu) i obronaka Majevice (na istoku).

Ovo uzvišenje bliže određeno je locirano na dvadesetom kilometru od grada Modriče, kada se ide uz rijeku Riječanku (Modriča, dio Tarevaca, Donji Riječani, Gornji Riječani, Duga njiva).

Iz pravca Modriče se moze stići do Duge njive i preko Vranjaka, kao i od Koprivne. Takođe, ako se krene iz pravca Modriče ka Skugriću, Tolisi, Krčevljanima, Prebijenom kamenu, opet ćete stići do Duge njive.

Ako se pak ide iz pravca Doboja preko Osječana, takođe nakon dvadesetak kilometara stiže se do Duge njive. Ista situacija je i iz pravaca Gradačca i pravca Gračanice.

DUGA NJIVA je prirodni resurs, izletište i vazdušna banja na planini Trebavi. Duga njiva je bogata bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, netaknutim izvorima pitke vode, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom sa stalnim vazdušnim strujanjima, koja predstavljaju važan termoregulacioni faktor zbog kojeg je vazduh uvijek čist. Zahvaljujući bogatoj vegetaciji, koja ga oplemenjuje, vazduh ovdje ima dejstvo prirodnog aerosola.

Ljeti je izletište na Dugoj njivi pogodno za kampovanje, izlete, šetnje, biciklizam, sakupljanje ljekovitok bilja, lov i ribolov, dok je u zimskom periodu idealna za uživanje u snježnim aktivnostima.

Kada je lijepo vrijeme i čist vidik, sa platoa Duge njive lako se vide prostranstva Posavine (Okrenemo li se prema jugu, jasno ćemo vidjeti Ozren i Kraljicu, a prema sjevero – zapadu vidjećemo obronke Vlašić-planine.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR