Dobrodošli u Planinarski dom Javorje, Perun !

Dobrodošli u Planinarski dom Javorje, Perun !

898 views
0
PODIJELI

Perun kod Vareša je,ne toliko poznata, ali planina sa velikim potencijalom za razvoj turizma.Dosada rijetko spominjana kao atraktivna izletnička destinacija, nedovoljno isticana a ipak – prelijepa planina. Perun se nalazi između Vareša i Bobovca ili Kraljeve Sutjeske i jedno je od kultnih mjesta u vjerovanju starih Slavena.

Upravo na Perunu se nalazi i planinarski dom “Javorje” koji predstavlja svojevrsnu „kuću za odmor“ svakome ko se odluči posjetiti ga.

Planinarski dom Javorje, dom je za sve koji žele na trenutak pobjeći od svakodnevnice. Prirodni ambijent, ljubazni domaćini, domaća kuhinja, zasigurno ce Vam pružiti trenutke koje ćete dugo pamtiti.

Dom se nalazi na nekih sat do sat i po hoda (zavisno od vašeg kondicionog stanja J) obilježenim stazama iz Vareša i Vareš Majdana. Dom posjeduje i internet, tako da i poslovni ljudi neće ostati uskraćeni ni za tu vrstu komunikacije.

Treba istaći da se Dom nalazi nanadmorskoj visini od 1427 metara a inače,najveći vrh u Zeničko-Dobojskom kantonu, upravo je Karasovina na Perunu od 1472 metara nadmorske visine. Bez obzira na nadmorsku visinu Perun je jedna pitoma planina s predivnim pejsažima koji će obogatiti vašu šetnju ljeti a zimi pojačati užitak skijanja ili bordanja. Inače, ovu planinu jako često posjećuju biciklisti,motociklisti a redovno se održava i džipijada na putevima i stazama koji su idealni za „adrenalinske“ sportove.

Planina Perun bogata je raznim šumskim plodovima i raznolikim ljekovotim biljem. Sve ljepote ove planine moraju se doživjeti, jer ih je tesko opisati i stoga je najbolje posjetiti ovu, jednu od najljepših planina na

Balkanu a tako malo poznatu.

Dom Javorje se nalazi u bogatoj ili bolje rečeno netaknutoj prirodi, okružen gustom jelovom i borovom šumom, čistim zrakom i ne tako daleko od civilizacije. Svako ko je posjetio ovu planinu sa sobom je odnio i njen duh, čarobnu priču, a njenu ljepotu pohranio duboko u sebi.

Domaćom kuhinjom, zdravom hranom i čistom planinskom vodom bit će počašćen svaki gost koji ima i mogućnosti korištenja roštilja, peke u krugu doma kao i druge usluge po vašoj želji i dogovoru.

Cijene prenoćišta su više nego povoljne:

-planinari 6 KM

-studenti 8KM

-ostali gosti 10 KM

-djeca do 14 godina 4 KM

Veće grupe i organizovani boravak imaju i dodatne  popuste

Dom ima kapacitet od 42 ležaja

Planinarski dom Javorje kutak je gdje ćete zaboraviti svakodnevnicu,stres,nemir… i gdje ulazite u potpuni planinarski život okružen prirodom, uživajući u trenucima koje ćete sigurno dugo pamtiti.

Planinarski dom “Javorje” Perun,Vareš
Tel.: 061031517

E mail: mir_nes19@hotmail.com

Domaćini: Mirnes i Dženana

DOBRO NAM DOŠLI!!!

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR