Crno jezero na Treskavici

Crno jezero na Treskavici

660 views
0
PODIJELI

Iako većina nas uglavnom bira izletničke destinacije do koji možemo doći automobilom, ovoga puta, barem onim hrabrijim i izdržljivijim, preporučićemo izletnički pohod u pravom smislu te riječi.

Definitivno se isplati potruditi se otići, vidjeti i uživati u čarima netaknute prirodne ljepote Crnog jezera na Treskavici koje je samo jedno od dragulja koje krase ovu bosanskohercegovačku planinu.

Tridesetak kilometara južno od Sarajeva uzdiže se planina Treskavica, bez sumnje, jedna od najljepših bh planina. Treskavica je među ljubiteljima prirode poznata kao planina lijepih vrhova i prostranih pašnjaka. Ipak, ono po čemu se posebno izdvaja od ostalih gorja su brojni izvori i jezera. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori 5 velikih rijeka, a to su: Željeznica, Bistrica, Ljuta, Bijela i Rakitnica. Kada su jezera u pitanju, tu su Veliko, Platno, Crno, Bijelo, Zmijsko jezero,zatim Turov Stan, Kućare, Trokunsko, Gornja Bara i Simovića Bara.

Inače, najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, koje je četiri kilometra udaljeno od Trnova. Put je iz Turova markiran.
Na oko sat pješačenja od Turova nalazi se planinarska kuća
“Sustavac”. Kuća je otvorena vikendom, a uz najavu i u drugim terminima, a pod upravom je Planinarskog društva “Treskavica”.
Od “Sustavca” put vodi dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma na Kozjoj luci. Od Velikog jezera, udaljeno oko 700 metara, strmim usponom sjeverozapadno na 1675 metara nadmorske visine, nalazi se Crno jezero.

Crno jezero,  dobilo je naziv po mahovini kojom je obraslo dno jezera. Mahovina je tamne, gotovo crne boje, tako da posmatraču izgleda kao crno. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1680 metara, duboko je 6 metara, dugo oko 150, a široko nešto manje od 100 metara. Smješteno je između Ljeljena i Malog Ilijaša. Idealno je za kupanje jer mu je jedna obala stjenovita i pristupačna, bez šaše i mulja. Nema pritoka, a napaja se iz podzemnih izvora.

 

Zimi potpuno preledi i u njemu, kada su duge zime, pastrmka ne može da opstane, jer pod ledom brzo potroši kisik. Više puta je poribljavano, ali čim naiđe duga zima sva riba ugine.U jezeru živi triton, endemični vodozemac.

Cijeli put od Turova do Crnog jezera (markoranim planinskim putem) može se preći  za oko 3 satapješačenja. Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima, mada i u ostalim godišnjim dobima ljepota i atraktivnost Crnog jezera nije ništa manja.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR