Bardača, jedinstveni rezervat prirode

Bardača, jedinstveni rezervat prirode

614 views
0
PODIJELI

Neprocjenjivo bogatstvo opštine Srbac predstavlja već nadaleko poznata Bardača, rezervat prirode sa 11 jezera, jedinstven na ovim prostorima, rijetko područje prirode sa kolonijama zaštićenih ptica močvarica, barskom i vodenom florom i faunom, koje se razvija i kao rekreaciono područje. Močvarno područje Bardače obuhvata 11 jezera i nalazi se na prostoru između desne obale rijeke Save i lijeve obale rijeke Vrbas.Predstavlja veoma osjetljiv i važan ekosistem. Ovaj rezervat veličine 670 hektara dom je za preko 100 vrsta ptica. Biološka raznolikost Bardače jedna je od najvažnijih ekoloških vrijednosti.

Ova prirodna močvara predstavlja i značajno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i endemične vrste, i poznata je stanica migratornih ptica. Na močvarno-barskom području Bardače registrovano je 178 vrsta ptica (od kojih dvije vrste globalno ugroženih vrsta ptica, dok se neke vrste gnijezde samo na ovom lokalitetu).

O značaju i brojnosti ptičijih vrsta koje ovdje obitavaju, svjedoči i činjenica da je Bardača uvrštena na listu močvarnih područja od medjunarodnog značaja („List of Wetlands of International Importance“).

Time je Bosna i Hercegovina dobila drugo Ramsarsko mjesto, a prvo u Republici Srpskoj. Zato je Bardača kao specifičan prirodni fenomen, pored Hutovog blata, vrlo značajan i nimalo zanemarljiv turistički resurs.

Bardača je danas područje ostataka jedinstvenog prirodnog fenomena i ljepote pejzaža. Ipak, može da privuče populaciju svih starosnih skupina i različitog nivoa obrazovanja, jer može da pruži niz zanimljivih aktivnosti na jednom mjestu. Očuvanost ostataka prirodnog ambijenta i autohtono oblikovane prirode predstavlja zasigurno jednu od najznačajnijih karakteristika turističke ponude Bardače. Karakteristični barski pejzaž Bardače, sa fragmentima jedinstvene prirodne vrijednosti kao i specifične naslijeđene navike stanovništva u odnosu na korištenje zemljišta, specifične su i gotovo unikatne u ovom dijelu Evrope. Neki od sadržaja, turističkih proizvoda i usluga koje Bardača može ponuditi su: sportsko-rekreativni turizam, kongresni turizam, ribolov, fotosafari, gastro ponuda, staze za šetnju, škole u prirodi, đačke ekskurzije, razne manifestacije, vikend i kamp naselja, naučno-istraživački centar, likovno-ekološka kolonija, sakupljanje ljekovitog bilja i dr.

Bardača takođe posjeduje objekte za ribolov, rekreaciju i zabavu. Ponovo se organizuju aktivnosti koje su nekada bile prisutne (takmičenje sportskih ribolovaca, ribarske večeri, organizacija raznih proslava, tematskih večeri, seminara, kongresa, i sl.) Možemo reći da je područje Bardače prirodna laboratorija koja predstavlja naučno-istraživački, sportsko-rekreativni i ugostiteljsko-turistički centar.

Na području Sportsko-rekreativnog centra Bardača, koji zauzima centralni dio ovog područja, izgrađen je motel kapaciteta 50 ležaja sa restoran salom kapaciteta 400 mjesta, uređeno je veliko jezero za kupanje i tereni za rekreaciju i sport. U neposrednoj blizini motela i bazena nalazi se prostor za kampovanje, površine je 3000 m², koji se iznajmljuje izletnicima i kamperima, kako za jednodnevi odmor tako i za višednevni boravak. Motel „Bardača“ ima 18 dvokrevetnih soba, 4 trokrevetne sobe, 2 apartmana, dakle ukupno 24 sobe sa 52 ležaja.U sklopu motela nalazi se restoran sa 450 mjesta.

Motel Bardača
tel: +387 51 758 000

Bardača je omiljeno izletište za lokalno stanovništvo, idealno mjesto za odmor onima koji su željni promjene, nekog novog iskustva i doživljaja jedinstvene prirode, definitivno jedna od obaveznih vikend destinacija.

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR